בימים כתיקונם, קשישים עצמאיים וצלולים מטופלים אצל רופאי משפחה. לעומת זאת, רופאים מומחים בגריאטריה ופסיכוגריאטריה ייכנסו לתמונה במקרים שבהם יחלו הקשישים לאבד את צלילותם ואת עצמאותם. במדריך זה נסביר מה זה גריאטריה, מהי הערכה גריאטרית, מתי יש צורך באבחון גריאטרי ומהם השלבים השונים לאחר בדיקת רופא גריאטרי.
מה זה גריאטריה?
גריאטריה היא ענף ברפואה אשר עוסק במחלות הקשורות בהזדקנות. רופאים גריאטריים הם רופאים אשר עברו התמחות של מספר שנים על מנת לאבחן את כלל הבעיות הגריאטריות בפן הגופני, הנפשי והמנטלי ולטפל בהן. התמחות בגריאטריה נערכת במחלקות גריאטריות ופנימיות בבתי החולים השונים ובמרפאות הגריאטריות בקהילה. פרט לרפואה גריאטרית, על המומחים לשלוט הן ברפואה פנימית והן ברפואה נפשית.
מהי הערכה גריאטרית?
הכלי המרכזי שבו משתמשים רופאים גריאטריים הוא הערכה גריאטרית כוללנית. כחלק מההערכה, בוחנים הרופאים הגריאטריים את הווייתם ואת עולמם של המטופלים. במסגרת אבחון גריאטרי, אוסף הרופא מידע ועורך בדיקה מקיפה. במסגרת איסוף המידע, בוחן הרופא את מצבם המשפחתי והסוציו אקונומי של המטופלים, את סביבת המגורים שלהם, את המקצוע וההשכלה שלהם, את הבעיות הבריאותיות השונות שמהן הם סובלים, את התרופות שאותן הם נוטלים, את מקורות התמיכה שלהם וכן הלאה. יש לאסוף את המידע מן המטופלים עצמם במידה שהם עצמאיים ומשתפים פעולה, מרופאי המשפחה שלהם, קרובי משפחתם וכן הלאה.
במסגרת הבדיקה, מברר הרופא הגריאטרי את מצבם הבריאותי של המטופלים, ובתוך כך מצבם הקוגניטיבי, מצבם הנפשי, מצבם התפקודי, מצבם הגופני, מצבם הנוירולוגי וכן הלאה. במסגרת זו נבחנת היכולת התפקודית של הקשישים בביצוע משימות יומיומיות כגון שליטה על הסוגרים, רחצה, לבוש וכיוצא באלה. לאחר ביצוע הערכה גריאטרית יסכמו הרופאים את מצבם של הקשישים ויסיקו ממנו את דרך הפעולה הרצויה בהתאם לאבחנה.
מתי יש צורך באבחון גריאטרי?
בדיקת רופא גריאטרי מאפשרת למטפלים לתכנן את מערך הטיפול בקשישים ולהעניק להם פתרונות מקיפים. תפקידם של הרופאים הגריאטריים לאבחן הידרדרות במצבם הבריאותי והקוגניטיבי של קשישים ולטפל או אף לעכב או למנוע אותם במידת הצורך. במידה והמדובר באדם קשיש שחלה אצלו התדרדרות בתפקודו הפיזי (כמו נפילות נשנות, קשיים בהתניידות, בעיות תזונתיות, קשיים בשליטה על הסוגרים וכו’) או בתפקודו הקוגניטיבי (למשל, בעיות שונות בזיכרון, בלבול, ירידה בכושר הביטוי או ביטויים אחרים של דמנציה) או הנפשי (חרדה, הפרעות שינה, דיכאון וכו’), מומלץ לבצע אבחון גריאטרי.
כמו כן, במידה שהקשיש סובל מכמה מחלות בעת ובעונה אחת, אשר מובילות לירידה בתפקוד ולחולשה, כדאי להפנותו לבדיקה זו. מקרה נוסף שבו רצוי לפנות לבדיקה גריאטרית הוא כאשר הקשיש נוטל מספר רב של תרופות ומעוניין “להסדיר מחדש” את הטיפול התרופתי. לבסוף, רופאים גריאטריים עוסקים אף בהדרכת בני משפחותיהם של מטופלים על מנת שיוכלו להעניק להם את הטיפול הטוב ביותר. לכן, אם בני משפחותיהם של הקשישים מעוניינים בייעוץ לשם התמודדות עם עול הטיפול בהם בשל ירידה בתפקוד או ריבוי מחלות, הפנייה לגריאטר יכולה להוות פתרון יעיל.
אבחון גריאטרי – האם הוא מהווה תחליף לבדיקת התפקוד של ביטוח לאומי?
על פי חוק הביטוח הלאומי, קשישים בגיל פרישה שעומדים במספר קריטריונים זכאים לקבל גמלת סיעוד. במסגרת תביעה לגמלת סיעוד, פרט לעדויותיהם של בני המשפחה ומסמכים המעידים על מצבם הרפואי של הקשישים, יש לעבור בדיקה מקיפה בבית הקשיש מטעם של בודקים שהוסמכו על ידי המוסד לביטוח לאומי, על מנת להעריך את תפקודו. בדומה לאבחון גריאטרי, בדיקה זו נועדה לבחון את יכולותיהם התפקודיות של קשישים, ובתוך כך את יכולתם לאכול, להתרחץ, להתנייד ולהתלבש בכוחות עצמם. קשישים מעל גיל 90 זכאים לעבור הערכה תפקודית על ידי גריאטר, שנחשב מנוסה ומקצועי יותר מהאחיות שנשלחות מטעם המוסד לביטוח לאומי.
הערכת תלות – אבחון גריאטרי עבור בני 90 ומעלה
במסגרת הליך בדיקת זכאות לגמלת סיעוד, יש לערוך מבחן תלות (ADL) מטעם המוסד לביטוח לאומי. אף על פי כן, קשישים בני תשעים לפחות אשר מגיעים תביעת סיעוד רשאים לעבור את ההערכה התפקודית על ידי רופא גריאטרי. אין לבצע בדיקה זו באופן פרטי, אלא במסגרת עבודתו של הגריאטר במוסד ציבורי כמו בית חולים ציבורי, קופת חולים וכיוצא באלה.
האם מגיל 80 ניתן לבקש אבחון גריאטרי?
אמנם, בשנת 2011 ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה יוזמה מטעם משרד הרווחה, לפיה ניתן יהיה לעבור הערכת תלות על ידי רופא גריאטרי לצורך קבלת גמלת סיעוד כבר מגיל שמונים. ואולם, הצעה זו טרם קודמה בכנסת, ולכן כיום האפשרות נתונה החל מגיל תשעים בלבד.
מהם השלבים לאחר בדיקת רופא גריאטרי?
- הגשת תביעה לגמלת סיעוד: יש למלא טופס ייעודי ולצרף אליו מסמכים רפואיים רלוונטיים.
- חישוב ניקוד: במסגרת בחינת הזכאות לגמלת הסיעוד, מחושב הניקוד של הקשיש בהתאם למידת עצמאותו כפי שנקבעה בבדיקה. ככל שנצברו יותר נקודות, כך זכאי הקשיש לגמלת סיעוד ברמה גבוהה יותר.
- אישור הגמלה או דחייתה.
- קביעת הרכב שירותי גמלת סיעוד על ידי המוסד לביטוח לאומי בהתאם לנתוניו של הקשיש.
- ערעור על החלטות המוסד לביטוח לאומי במקרה של סירוב.