זכויות הרפואיות של החולה הסיעודי
מפחיד להגיע למצב סיעודי ולהרגיש לבד מול העולם, ללא עזרה וסיוע פיזי וכלכלי. אנשים רבים במצב סיעודי כלל אינם מודעים לזכויות הרפואיות העומדות לרשותם. לכולנו יש זכויות רפואיות שנועדו לסייע לנו אם נגיע למצב סיעודי. במאמר הבא נרחיב בנוגע לזכויות חולה סיעודי שנועדו לאפשר לנו להזדקן בכבוד גם במצבים רפואיים קשים.
מי מוגדר כחולה סיעודי?
ההגדרה של חולה כסיעודי מתייחסת לשני מצבים שונים:
מצב סיעודי של תשישות נפש – ירידה קוגניטיבית המתאפיינת בבלבול, שיפוט לקוי, קושי בהתמצאות בזמן ובמרחב, קושי להתבטא, וזיכרון לקוי, במידה המחייבת השגחה. מצב זה מאפיין עפ”י רוב חולי אלצהיימר ומחלות דמנטיות.
מצב סיעודי על רקע פיזי – ירידה בתפקוד הפיזי באופן המקשה בצורה ניכרת, או שאינו מאפשר לתפקד עצמאית ביום-יום.
אחד הכלים הנפוצים והמקובלים ביותר להערכה של מצב סיעודי הוא מבחן תפקוד(ADL). במבחן מתקיימת הערכת גורמי מקצוע באשר למסוגלות החולה לבצע 6 פעולות פיזיות יום-יומיות: קימה, ישיבה ושכיבה, הליכה, יכולת להתקלח לבד, יכולת להתלבש ולהתפשט לבד, יכולת לאכול ולשתות לבד, ושליטה על סוגרים. גם הביטוח הלאומי וגם חברות הביטוח הפרטיות נעזרות במבחן התלות ע”מ להעניק או לשלול הכרה באדם כסיעודי.
זכויות חולה סיעודי מהביטוח הלאומי
המוסד לביטוח הלאומי מעניק גמלת סיעוד לקשישים המתקשים בתפקוד עצמאי. את הגמלה ניתן לקבל ככסף או כשרותים ומוצרים תומכים הכוללים: שעות עבודה של מטפל/ת בבית הקשיש הסיעודי, ימי ביקור במעונות יום לקשיש, שירותי כביסה, מוצרי ספיגה היגיינים ושירות לחצן מצוקה המקושר למוקד חירום.
זכאות לגמלת סיעוד וגובה הגמלה (בהתאם לקריטריונים קבועים) נקבעת על ידי ועדת הביטוח הלאומי הכוללת אח/ות, נציג הביטוח הלאומי ועובד/ת סוציאל/ית.
הביטוח הלאומי מגדיר 6 רמות זכאות שונות לגמלת סיעוד, לפי מצבי חומרה משתנים. כמו כן, המוסד לביטוח לאומי שב לבחון את מצב החולה מעת לעת, ומעדכן את רמת הזכאות לפי השינויים במסוגלותו התפקודית של הקשיש. ניתן לפנות לביטוח הלאומי באופן יזום ולבקש בדיקה מחודשת במידה וחלה החמרה במצב הפיזי או הקוגניטיבי של החולה.
באתר הביטוח הלאומי אפשר למצוא את הטפסים לתביעת גמלת הסיעוד. תצטרכו להכין מראש מסמכים רפואיים רלוונטים כמו גם מסמכים המהווים אישור על מצב ההכנסות של המבוטח ושל בן/ת הזוג.
קיימת סבירות גבוהה שהחולה ידרש לבצע את מבחן התפקוד. אם נמצאתם זכאים לגמלה מהמוסד לביטוח לאומי, כדאי לדעת שרמות שונות של גמלה מזכות גם בהנחות ארנונה, חשמל ומים.
זכויות חולה סיעודי ממשרד הבריאות
חולים סיעודיים על רקע פיזי או על רקע של תשישות נפש, עשויים להיות זכאיים להשתתפות של משרד הבריאות במימון אשפוז במוסד סיעודי, אם אין באפשרותם לממן זאת ללא סיוע כספי. חלק מעלויות האשפוז יחולו על החולה ומשפחתו ובחלקן ישא משרד הבריאות. גובה ההשתתפות העצמית יקבע לפי מבחן הכנסות של הקשיש ומשפחתו.
זכאות להעסקת עובד זר עבור טיפול בחולה סיעודי
יש להבדיל בין ילדים, בגירים שאינם בגיל פרישה ומבוגרים מעל לגיל הפרישה. לכל קבוצת גיל ישנם קריטריונים שונים לקבלת זכאות להעסקת עובד זר לטיפול סיעודי.
היתר עבור טיפול בקטינים ינתן לילדים שהוכרו כסובלים מ 100% נכות.
מבוגרים מתחת גיל פרישה יוכלו לבקש להיתר במידה והם זכאים מהביטוח הלאומי לקצבת שרותים מיוחדים.
קשישים ומבוגרים מעל גיל פרישה המעוניינים ביתר לשם העסקה של עובד זר בסיעוד, צריכים לעבור מבחן תפקוד ולהיות זכאים לגמלת סיעוד של הביטוח הלאומי ברמה 3 או מעלה.
קשישים מעל גיל 90 יוכלו לקבל הקלות מסוימות מבחינת גובה הניקוד אליו יגיעו במבחן התפקוד.
חשוב לציין כי ההיתר ינתן רק לחולים סיעודיים החיים בביתם או בדיור מוגן שאנו מעניק טיפול סיעודי, ואינו מיועד למי שמאושפז במוסד סיעודי.
כמו כן, ההשתתפות במימון עובד זר תחול על החולה עצמו ומשפחתו, בהתאם למבחן הכנסות. ע”מ לבדוק זכאות להיתר יש לפנות לביטוח הלאומי.
זכויות לקצבת סיעוד מהביטוח הסיעודי הפרטי
מלבד גמלת הביטוח הלאומי, אנשים רבים מבטחים את עצמם ואת משפחותיהם גם בביטוח סיעודי פרטי, כדי שאם יגיעו למצב סיעודי יוכלו לקבל סיוע כלכלי מעבר לגמלה המצומצמת מהמדינה. קצבת הסיעוד והתשלומים שניתן לקבל מהביטוח הפרטי משתנים מאדם לאדם בהתאם לפוליסה שנרכשה. התובעים את הביטוח הסיעודי הפרטי ידרשו לעבור תהליך שמזכיר במידת מה את התהליך מול הביטוח הלאומי, אם כי קיימים גם הבדלים לא מעטים בקביעת הזכאות בין ביטוח פרטי לביטוח הלאומי. הכרה של אדם כסיעודי ע”י הביטוח הלאומי, עשויה לסייע בתביעת הביטוח הפרטי, אך חשוב לדעת כי היא לבדה אינה מספיקה, ובכל מקרה אינה מחייבת את הביטוח הפרטי.
אם אתם תובעים את הביטוח הפרטי, תצטרכו להכין תיק תביעה הכולל את כל המידע הרפואי הרלוונטי. בשביל מימוש זכויות חולה סיעודי כדאי להתכונן לכך שגם הביטוח הפרטי ידרוש מכם לבצע מבחן תפקוד, בדומה למבחן של הביטוח הלאומי. לפני הבחינה ולפני הגשת התביעה, מומלץ ללמוד על הנושא ולהימנע מטעויות נפוצות שיביאו לפסילת התביעה. כדאי לגשת לתביעה בסיוע של גורם מקצועי בתחום תביעות הסיעוד, כגון חברה המתמחה בתביעות סיעוד או עו”ד, וזאת מפני שחברות הביטוח מקשות מאוד על התובעים וכמחצית מהתביעות המוגשות לבד נדחות.
סיוע נוסף לחולים סיעודיים שהם ניצולי שואה
ניצולי שואה עשויים להיות זכאים לקבלת תוספת של כ-9 שעות סיעוד שבועיות מהקרן לרווחה לנפגעי השואה בישראל.
אם אתם או יקיריכם מתקשים בתפקוד היום-יומי, יתכן והגיעה השעה לממש את זכויותיכם כחולים סיעודיים. טיפול סיעודי הוא עניין יקר מאוד, נצלו כל אפשרות לקבלת הכספיים והסיוע הכספי המגיעים לכם.