גיל הזקנה עשוי להביא איתו מחלות שונות אשר חלקן קשות במיוחד להתמודדות. שכחה היא אחד התסמינים של מחלת הדמנציה, והיא מייצרת לעיתים קושי אדיר למשפחת הנפגע, הן ברמה הרגשית והן ברמה התפקודית. במאמר זה תוכלו למצוא את כל המידע על ההבדל בין דמנציה לאלצהיימר, וכן על מספר דרכים מומלצות להתמודדות בסיטואציה זו.
מה ההבדל בין דמנציה לאלצהיימר ותשישות נפש?
לאור הבלבול הרב נבקש ראשית לעשות סדר כך שניתן יהיה להפריד בין דמנציה, אלצהיימר ותשישות נפש. בקצרה, ניתן לומר כי אלצהיימר היא סוג אחד של מחלת דמנציה מתוך מספר רב של מחלות. כלומר, “דמנציה” היא למעשה מונח שבא להגדיר קבוצת מחלות שכל אחת מהן בעלת מאפיינים דומים, כאשר העיקרי שבהם הוא ירידה קוגניטיבית אצל הלוקה בהן.
ישנו כיום בלבול גדול בין דמנציה לאלצהיימר, אך כאמור הדמנציה היא כללית יותר והאלצהיימר הוא מקרה פרטי של דמנציה. למרבה הצער, אלצהיימר היא מחלה נפוצה מאוד ועל כן עקב ההשלכות הקשות שהיא מביאה עימה היא “זכתה” להכרה רבה בקרב הציבור. הנתונים מלמדים כי בני ובנות למעלה מ-80 נמצאים בקבוצת סיכון אשר בה יש כבר כ-50% ללקוחת במחלה. זהו נתון מטריד ומפחיד עבור רבים מאיתנו שהוריהם מתקרבים לגילאים האלו, ועל כן חשוב לדעת מה מומלץ לעשות לאחר קבלת האבחנה, כפי שיובא בהמשך.
כמו כן, ראוי לציין כי מלבד אלצהיימר יש סוגים נוספים של דמנציה, בהם דמנציה וסקולרית [מופיעה לרוב אחרי אירוע מוחי, בעיקר אצל אנשים הנמנים על קבוצת סיכון עקב סכרת, ריבוי שומן בשם ולחץ דם]; דמנציה באונת המצח [אונה זו היא שיוצרת את האופי שלנו ופגיעה בה מביאה לשינוי קוגניטיבי התנהגותי]; דמנציה “קלה” [פגיעה יחסית קלה בזיכרון, לכשעצמה לא נחשבת לדמנציה של ממש אך אף שניתן לחיות איתה נחשבת לסימן המעיד על סיכוי גבוה מאוד להתפתחות דמנציה קשה]. נבקש לומר כי כל סוג של מחלה מתוך המחלות הדמנטיות יוצרת מציאות חיים שונה מהמוכר, בה פעמים רבות הלוקה במחלה אינו מכיר עוד את חייו כפי שהיו ונדרש לסיוע ברמת המאקרו (כגון סידור התרופות אחת לשבוע, טיפול בחשבונות החודשיים, ביצוע קניות גדולות עבורו), ולעיתים נדרש לסיוע ברמת המיקרו (עזרה בלבוש, היגיינה אישית, אכילה, שתייה וכד’). למרבה הצער, למרבית סוגי הדמנציה אין מרפא אפקטיבי כיום.
מהי תשישות נפש?
תשישות נפש, לעומתן, מתייחסת לפגיעה בפעילות הקוגניטיבית אצל הלוקה בה, וכן לירידה ביכולת האינטלקטואלית שלו, דבר הבא לידי ביטוי בהופעת ליקויים ביכולתו ליצור תובנות בצורה עצמאית וכן ביכולת השיפוט שלו. עוד ניתן לראות בין התסמינים ירידה חדה בזיכרון בטווח הקצר או הארוך, וכן היבטים של קושי וחוסר יכולת להתמצא הן במקום והן בזמן, כלומר ניתוק מהסיטואציה בצורה הניתנת לזיהוי. תסמין זה של התנתקות מהמתרחש עשויה אף היא להעלות את הצורך בעזרה סיעודית העשויה להידרש הן ברמת המיקרו והן ברמת המאקרו, בהתאם לצרכים הפרטניים העולים מהמקרה.
ההבדל העיקרי בין תשישות נפש לבין אלצהיימר ודמנציה, הוא שתשישות נפש הוא מושג המתייחס לפגיעה הנוצרת עקב מחלה דמנטית כלשהיא, בין היתר גם אלצהיימר. כדי שמבוטח יקבל הכרה בהיותו סובל מתשישות נפש וכך יוכל להפעיל את הביטוח שלו הוא נדרש להביא חוות דעת מרופא מומחה, אשר יקשור בין הקושי הקוגניטיבי והמנטלי שעובר עליו לבין המחלות המוזכרות.
תסמיני דמנציה ואלצהיימר וכיצד הם משפיעים על הסובבים
אין זה סוד כי מלבד החולה עצמו גם חייהם של בנות ובני המשפחה סביבו נהיים מורכבים ומאתגרים יותר, וחשוב לדעת כי זהו קושי שמשפחות רבות עוברות תוך שהן נאלצות להתמודד עם תסמיני המחלה ותוצאותיה. שכחה, תוקפנות, אגרסיביות פתאומית או אדישות, אלו רק חלק מהתופעות שאיתן נאלצים להתמודד הקרובים ומדובר בהתמודדות לא פשוטה בכלל.
זוהי אחת הסיבות שבגינן מומלץ מאוד להיעזר במומחים בעלי ניסיון היכן שניתן בתוך ההתמודדות, ובין אם מדובר בהעסקת עובד זר או אשת סיעוד, ובין אם מדובר בהגשת הטפסים לביטוח לאומי וחברת הביטוח, כדאי מאוד להצליח להיתרם מניסיונם של אחרים.
הבדלי התסמינים בין המחלות
- חולים הלוקים בדמנציה מתחלקים כאמור על פי סוג הדמנציה הספציפי שהם לקו בו, ויש להדגיש בנושא זה כי פעמים רבות יהיה קשה לרופאים להבחין בין סוגי הדמנציה שכן התסמינים עשויים להיות דומים מאוד ועל כן ננסה להתייחס אליהם כקבוצה אחת. אם כן, חולים שלקו בדמנציה יתמודדו עם פגיעה בזיכרון [אשר תנוע בין פגיעה קלה לפגיעה קשה ואף כמעט מוחלטת בהתאם לחומרה]. הם יסבלו מקשיים בעוצמות שונות בביצוע פעולות יומיומיות וכן בביצוע פעולות פחות שכיחות.
- יש לציין כי המחלות הדמנטיות מופיעות לרוב בגילאים יחסית מתקדמים, בהם מתמודדים החולים עם מחלות שונות מלבד הדמנציה עצמה, ועל כן יש לשים לב שהטיפול באותן מחלות רקע לא נפגע עקב התסמינים הכוללים שכחה וקושי בביצוע פעילות גופנית ושמירה על הרגלים בריאים.
- הלוקים באלצהיימר יסבלו מפגיעת מוח קשה יותר ולכן גם מתסמינים חריפים יותר, אשר מלבד שכחה יבואו לידי ביטוי גם בתוקפנות מילולית ופיזית, עצבות, לעיתים פרנויה, והתנהגויות שונות הקשורות בחוסר יכולת בשליטה עצמית.
מהן האפשרויות הסיעודיות העומדות בפניכם במצבים אלו?
במצבים המתוארים ניתן להסתייע בגורמי סיעוד במספר דרכים, אך עשויה להיות להם עלות גבוה ולכן חשוב לבצע תהליך של מיצוי זכויות כדי לתבוע את חברת הביטוח ואת ביטוח לאומי לצורך קבלת כספים למימון הטיפול. בישראל ניתן לקבל גמלת סיעוד לאחר הופעה בפני מומחי הביטוח הלאומי וקבלת סיווג הנע בין 1 ל-6 ועל פיו תקבע גובה התמיכה הכלכלית.
הליך דומה מתבצע גם מול חברות הביטוח הפרטיות, אשר כדי לקבל מהן את סכומי הכסף המגיעים למטופל נדרש להציג בפניהם חוות דעות מרופאים מומחים ובין היתר לקבל את הסיווג האמור מהביטוח הלאומי. קבלת הסיווג אינה עניין של מה בכך, ומלבד ההופעה בפני וועדת המומחים יש למלא ניירת רבה במיומנות ובדיוק רב כדי לא חלילה להטעות או לטעות וכך לאבד חלק מהזכאות או את כולה. זהו הליך הלוקח לעיתים זמן רב, ונדרשת בו סבלנות ואורך רוח על מנת להצליח להתמודד שלב אחר שלב עם הבירוקרטיה, אך ניתן לעבור אותו ולהביא להליך מיצוי זכויות מלא בעזרת נשות ואנשי מקצוע.
סיכומו של דבר
התמודדות עם המחלות הדמנטיות השונות ועם אלצהיימר בפרט מתחילה בראש ובראשונה באבחון מדויק ועשויה להיות מכאיבה וקשה למרבית המשפחות. לכן, כדאי מאוד לנסות ולהיעזר באנשי מקצוע שאתם סומכים עליהם שיעזרו לכם לעבור את התקופה ולצמצם את הקושי הרגשי והנפשי הכרוך בה ולצלוח את המשבר.
ב”מגן מומחים” כבר עזרנו לאלפים למצות את זכויותיהם ולקבל את שמגיע להם מחברות הביטוח ומהמדינה. יחד נוכל לעזור לכם לחסוך זמן ובירוקרטיה, ולספק לכם משענת בעזרת המומחיות והניסיון שלנו. איתנו תוכלו לקבל יד מנחה שתעזור לכם להתגבר, וכל זאת ללא תשלום מראש, אלא רק בכפוף להצלחה במיצוי.