מיני מנטל (MMSE) – מבחן הערכה קוגניטיבית

מבחן מיני מנטל (MMSE – Mini–mental state examination) הוא מבחן קצר הנערך על ידי פסיכוגריאטר או פסיכיאטר במטרה לבצע הערכה קוגניטיבית של מטופלים. המבחן משמש לאבחון דמנציה ואלצהיימר, ואף מסייע לקבוע מהי רמתה של המחלה. ניתן לבצע מבחן מיני מנטל הן בשלבים הראשוניים של אבחון המחלה והן בהמשך הדרך, לצורך בחינת התקדמותה.

על מחלת אלצהיימר

אלצהיימר הינה מחלה ניוונית של המוח, במסגרתה מצטבר חלבון המכונה עמילואיד ברקמות המוח ואילו חלבון המכונה טאו נאגר בתאי העצב. כתוצאה מהצטברות זו של אותם חלבונים, נוצר תהליך ניווני המביא לאיטו למותם של תאי עצב במוח. אלצהיימר היא מחלה המשתייכת לקבוצת מחלות הדמנציה וסובלים ממנה למעלה ממאה אלף אנשים בישראל. לאור העובדה שכשבעים וחמישה אחוזים מחולי אלצהיימר מתגוררים בביתם, עול הטיפול בהם מונח על כתפי בני משפחותיהם. העלות הכלכלית של אותו הנטל מוערכת בכמאה אלף שקלים מדי שנה. על מנת להתמודד עם תשלומים אלה, ניתן להגיש תביעת סיעוד בחברת הביטוח בה מבוטח החולה.

למה חשוב לבצע מבחן מיני מנטל בשלב מוקדם?

כאמור לעיל, מבחן MMSE משמש הן לצורך אבחון אלצהיימר ודמנציה והן על מנת לקבוע את מצבם הקוגניטיבי של חולים. ליקויים קוגניטיביים נגרמים כתוצאה מגורמים רבים, ובאמצעות מינימנטל ניתן להבחין בין הסיבות השונות, שניתן למנות עמן קשיים נפשיים, פגיעות מוחיות וכן תהליכים דמנטיים כדוגמת אלצהיימר. לכן, ביצוע מיני מנטל הוכיח את עצמו כאחד מהכלים היעילים ביותר לבצע הערכה קוגניטיבית בגיל המבוגר.

מהו מבחן מיני מנטל?

מבחן מיני מנטל הוא שאלון קצר המונה שלושים שאלות, ושמו בנוי מצירוף המילים MINI, קרי, קטן / מצומצם, mental, קרי, מנטלי / נפשי. המבחן נמשך כעשר דקות והוא בנוי במטרה לבחון את תפקודו הקוגניטיבי של המאובחן, באמצעות ביצוע חישובים ובחינת התמצאות במרחב וזיכרון. המבחן, שפותח על ידי אנשי אקדמיה בשנת 1975, כולל מספר שאלות פשוטות כמו חזרה על מילים המופיעות ברשימה, ביצוע פעולות חשבון בסיסיות, שימוש בכישורים מוטוריים ובשפה וכן הלאה. כל אחד משלבי השאלון כולל בתוכו ניקוד מירבי שבאפשרותו של הנבחן לצבור (עד 30 נקודות), כשכל תוצאה שעולה על 24 נקודות מצביעה על תפקוד תקין מבחינה קוגניטיבית.

ביצוע מבחן מיני מנטל ותביעות סיעוד

נכון להיום, מרבית הביטוחים הסיעודיים הקיימים בישראל כוללים אף כיסוי עבור מצבים שבהם אובחן המטופל כתשוש נפש – במצב קשה שעלול להביא אדם למצב סיעודי, שבמסגרתו הוא יזדקק להשגחה ולליווי צמוד בכל שעות היממה, אף אם הוא אינו סובל מקשיים פיזיים בביצוען של פעילויות יום יומיות. אף על פי כן, ישנם מגוון רחב של מצבים העונים להגדרה של תשישות נפש, ולא כולם בהכרח מצביעים על כך שהחולה נמצא במצב סיעודי. על מנת לאבחן האם אדם זכאי לקבלת תגמול ביטוח סיעודי, ישנם מבחנים מסוימים המיושמים במטרה לאבחן את מצבו של המטופל ולקבוע מהי מידת תפקודו. אחד המבחנים העיקריים שבהם משתמשים בהקשר זה הינו מבחן מיני מנטל. המבחן אמנם פותח במטרה לאבחן מחלות כגון דמנציה או אלצהיימר, אולם הוא משמש אף להגדרתם של מטופלים תשושי נפש בהקשרים סיעודיים. מבחן אחר שבו נעשה שימוש על מנת לאבחן מצבים של תשישות נפש לצורך קבלת תגמולי ביטוח סיעודי הינו מבחן ADL.

החלקים המרכיבים את מבחן מינימנטל

  • התמצאות בזמן ובמקום – במסגרת זו נשאל המטופל שאלות כגון “איזה יום היום?”, “באיזה חודש אנחנו?”, “באיזו שנה אנחנו?” ו-“מה התאריך היום?”. כמו כן, נשאל המטופל “היכן אנחנו נמצאים?”, “באיזה בית חולים אנו ממוקמים ובאיזו מחלקה?”, “באיזו עיר אנחנו?”, “היכן אנחנו נמצאים בארץ?” וכיו”ב.
  • זיכרון – במסגרת זו מתבקש המטופל לחזור על רשימת מילים באופן מיידי לאחר שאומר אותן הבוחן. בתום המבחן יהיה על הנבחן לחזור על אותן מילים.
  • מתן שמות לחפצים – במסגרת שלב זה, יהיה על הנשאל לזהות חפצים מוכרים כגון עיפרון, עט, דף, שעון וכיוצא באלה באמצעות קריאה בשמות שלהם.
  • הבנה – כחלק משלב זה של מבחן המיני מנטל, יתבקש המטופל לבצע הוראות פשוטות לביצוע ב-3 צעדים.
  • קריאה וכתיבה – במסגרת שלב זה יהיה על המטופל לקרוא משפט ולבצע את האמור בו וכן לכתוב משפטים שלמים.
  • הגייה – במסגרת זו, יהיה על המטופל לחזור על משפט שאותו יאמר הבוחן.
  • העתקה – בשלב זה של המבחן יתבקש המטופל להעתיק ציורים פשוטים מורכבים משני מחומשים או ריבוע בתוך משולש.
  • חישוב – במסגרת זו, על פי רוב יתבקשו המטופלים לחסר את המספר שבע ממאה, ולחסר מן התוצאה שמתקבלת את המספר שבע פעם נוספת במשך חמש פעמים.

מהם הפרמטרים המשפיעים על ניקוד מבחן מיני מנטל?

במסגרת התמצאות בזמן תשאלנה חמש שאלות כאשר עבור כל אחת מהן תינתן נקודה, וכך גם עבור התמצאות במקום ויכולת החישוב. במסגרת בחינת יכולת הזיכרון תינתן נקודה עבור כל מילה נכונה בשתי הפעמים שבהן יתבקש הנשאל לחזור עליהן (בסך הכל שש נקודות). העתקה נכונה של הציור תזכה את המטופל בנקודה אחת ובמסגרת כישורי השפה תינתן נקודה על כל שאלה שתיענה נכון. לבסוף, בפרק ביצוע ההוראות, תינתן נקודה עבור כל שלב שיבוצע נכונה.

פענוח תוצאות מבחן מיני מנטל

הניקוד המקסימלי הניתן במבחן מיני מנטל יעמוד על 30 נקודות, כאשר 24 נקודות ומעלה מעידות על מצב תקין, 18-23 נקודות מעידות על התחלה של תהליך דמנטי ואילו 0-17 נקודות מעידות על דמנציה או אלצהיימר מתקדמים.

מימוש ביטוח סיעודי במקרה של תשישות נפש

תשישות נפש היא מצב שבו אדם אינו מצוי במצב קוגניטיבי תקין. לכן, מצבים של דמנציה ואלצהיימר נופלים תחת קטגוריה של תשישות נפש שמזכה בקבלת תגמולי ביטוח סיעודי. על מנת לממש ביטוח סיעודי במקרה של תשישות נפש, על המבוטח להצביע על פגיעה בפעילותו הקוגניטיבית ועל ירידה ביכולותיו האינטלקטואליות, אשר מצריכות השגחה וליווי צמוד.

לסיכום

מיני מנטל נחשב לכלי מרכזי לאבחון אלצהיימר ומצבים של דמנציה. חברת “מגן מומחים” ליוותה לאורך השנים מאות מטופלים שהיו מוגדרים כתשושי נפש וסייעה להם לממש את זכויותיהם מול חברות הביטוח. החברה מלווה, מייעצת ומכוונת את לקוחותיה בתהליך הבניית התיק הרפואי והיערכות לבדיקה רפואית מטעם נציג חברת הביטוח. החברה, אשר פועלת בתחום מזה מספר שנים ומנוהלת על ידי צוות מנוסה ומקצועי, מטפלת מדי חודש במעל למאה תביעות ביטוח חדשות בתחום הסיעוד וזוכה לאחוזי הצלחה גבוהים במיוחד, הודות למצוינות מקצועית, נחישות אל מול חברות הביטוח, אמון ויחס אישי. אנו מזמינים אתכם ליצור עמנו קשר כדי לממש את הזכויות שלכם.
דחיית תביעת סיעוד במקרה של אלצהיימר
אלצהיימר - דחיית תביעת סיעוד
מבחן מיני מנטל MMSE
המדריך לקבלת קוד משרד הבריאות
ביטוח סיעודי
מה ההבדל בין דמנציה לאלצהיימר?

לבדיקת זכאות חינם - השאירו פרטים:

נגישות

לבדיקת זכאות למימוש זכויות רפואיות

השאירו פרטים ונשוב אליכם בהקדם האפשרי