מהי בריחת שתן, באיזה גיל היא מחריפה, מה ניתן לעשות בעניין ומהי עמדתה של חברת הביטוח בעת הגשת תביעת סיעוד? כשליש מהנשים מעל גיל 40 סובלות מבריחות שתן. נתון זה הולך וגדל יחד עם הגיל, בקרב קשישים השוהים במוסדות סיעודיים עולה כי למעלה מ-50% מהחוסים סובלים מבריחת שתן בדרגות חומרה שונות. במהלך שני העשורים האחרונים ישנה עלייה חדה בשכיחות הלוקים בתופעה בקרב האוכלוסייה הבוגרת בעיקר בשל שתי סיבות עיקריות:
- עליה במודעות לבעיה זו.
- עלייה במספר הקשישים באוכלוסייה (כצעד ישיר לעליית תוחלת החיים)
מהי מחלה זו? מה ניתן לעשות בעניין? כיצד מאבחנים וכיצד ניתן להוכיח בריחת שתן?
בריחת שתן על קצה המזלג
אי נקיטת שתן מוגדרת כדליפת שתן בלתי רצונית / אי נקיטת שתן או בשפה הרפואית: URINARY INCONTINENCE.
תופעה זו מתבטאת בהטלת שתן בלתי רצונית ומהווה הפרעה שכיחה הפוגעת בבריאות ובאיכות חיי הלוקים בה. כאשר שרירי רצפת האגן אינם מסוגלים יותר לתמוך כראוי בשלפוחית השתן, שלפוחית השתן צונחת ונוצרת בריחת שתן. בריחת שתן אשר מקורה בתחושת דחף בלתי נשלט יכולה להיגרם גם כתוצאה מפעילות יתר של שרירי שלפוחית השתן, אשר דוחפים את השתן מחוץ לשלפוחית.
הדבר יכול להיגרם גם כתוצאה מגירוי יתר של שלפוחית השתן, לחץ נפשי או בעיות נוירולוגיות כגון :מחלת הפרקינסון או שבץ מוחי. בהרבה מן המקרים אין באפשרות הרופא לקבוע את הסיבה המדוייקת להיווצרות התופעה של בריחת שתן.
מהן הסיבות לבריחת שתן?
שלפוחית השתן הינה איבר שרירי, הנראה כשק, שתפקידו לאסוף ולאגור את השתן, ולאפשר מתן שתן באופן נשלט. המאפיין העיקרי שלה הוא יכולת ההתרחבות, דבר המונע דליפות שתן ותחושת מאמץ ולחץ בעת אחסון השתן.
מתן שתן תקין מושג באמצעות הרפיה יזומה של רצפת האגן והשופכה יחד עם התכווצות של שריר השלפוחית. שתי הפעולות ההלו יחד אמורות להוביל להתרוקנות השלפוחית.
סגירת השופכה באופן תקין נעשה באמצעות סוגר הצמוד לחלקה העליון, הפעול בעזרת מנגנון פנימי ומנגנון חיצוני.
המנגנון החיצוני כולל את מערכת השרירים של רצפת האגן ושל רקמת החיבור שלה התומכים בשלפוחית ובשופכה. המערכת הזו מעניקה תמיכה לשופכה , המגיבה על הפעילות היומיומית שלנו, שגורמת לעלייה בלחץ התוך בטני ,כדוג’: שיעול, צחוק, עיטוש או פעילות גופנית . בכך היא מאפשרת לשופכה להיות סגורה.
מצב בו מערכת זו נפגעת, מותיר את השלפוחית והשופכה בלי תמיכה, וכתוצאה מכך חלה דליפת שתן. במקרים חמורים יותר, פגיעה במנגנון הפנימי, אשר אחראי על סגירת השופכה, עלולה להביא לבריחת שתן. אצל רוב האנשים הסובלים מבריחות שתן קיימות דרגות שונות של נזק לרקמות התומכות בשופכה ובמנגנון הסגירה השופכתי.
הגורמים לבריחת שתן
בריחת שתן יכולה להיות תופעה חולפת וקצרת טווח הנגרמת כתוצאה לדוגמה:
- דלקת בדרכי השתן (UTI)
- נטילת תרופה משתנת כדוג : FUSID
- עצירות
- צריכת נוזלים גבוהה
- מזונות מסוימים
במקרים אלה כדאי לפנות לרופא ולטפל נקודתית בבעיה.
ממה נגרמת בריחת שתן כרונית?
- בעיות שונות בדרכי השתן או פגיעה בעצבים האחראים על מערכת השתן
- שרירי דרכי השתן התחתונות נחלשים
- הכליות אינן מתפקדות כהלכה
- בריחת שתן כתוצאה מעומס המותח את שרירי רצפת האגן. עומס זה יכול להיווצר מעלייה במשקל, לידה ומצבים רפואיים נוספים
- חסימה של השופכה
- מחלות שונות בדרכי השתן כמו: גידולים, חסימות, זיהומים וטיפולים לסרטן האגן
- תסמונת שלפוחית רגיזה
- מחלות אשר גורמות נזק לעצבים האחראים על שלפוחית השתן כמו: פרקינסון, טרשת נפוצה וסכרת
- במקרה של גברים, ישנם שינויים אנטומיים אשר מופיעים לעיתים בעקבות ניתוחים, וגורמים לדליפת שתן, לדוגמא: ניתוח לכריתה מלאה של הערמונית
- עישון
סוגים של בריחת שתן
נהוג לסווג דליפת שתן למספר סוגים מרכזיים, שאבחונם הכרחי לצורך התאמת הטיפול לתופעה:
דליפת שתן במאמץ (Stress Incontinence):
דליפת שתן במאמץ נחשבת לנפוצה ביותר, ומתרחשת כתוצאה ממצבים אשר כרוכים במאמץ כמו: צחוק, מאמץ גופני, שיעול, התעטשות, מעבר בין מצבים – שכיבה, ישיבה ועמידה או כל פעילות אחרת שגורמת ללחץ תוך בטני. לרוב נשים סובלות מבעיה זו אך ישנם גם גברים המתמודדים איתה, במצב זה חלה היחלשות שרירי הסוגרים של השלפוחית, כאשר אצל נשים ישנה גם אפשרות של צניחת איברי האגן.
דליפת שתן כתוצאה מדחיפות (Urge Incontinence):
דליפת שתן כתוצאה מדחיפות מתרחשת בעקבות פעילות יתרה וחסרת שליטה של השלפוחית, כך שלא ניתן להתאפק. מצב זה נקרא “שלפוחית בעלת פעילות יתר” אך הוא מוכר גם בשם “שלפוחית רגיזה”. במרבית המקרים אנשים הסובלים מבעיה זו יחוו גם סימפטומים של תכיפות במתן שתן ביום ובלילה.
דליפת שתן מעורבת (Mixed Incontinence) עקב מאמץ ודחיפות
דליפת שתן מעורבת עקב מאמץ ודחיפות זהו מצב המשלב את שתי הבעיות, כאשר האדם הסובל מכך יחווה דליפת שתן כתוצאה ממאמץ ומדחיפות גם יחד.
דליפת שתן עקב גודש יתר (Overflow Incontinence)
מצב זה נגרם כתוצאה ממילוי עודף של השלפוחית, והוא נפוץ במיוחד אצל חולי סוכרת שאינה מאוזנת, קשישים ואנשים הסובלים מפגיעות עצביות מסוימות. דליפת שתן עקב גודש יתר יכולה להתרחש בעקבות חסימה של שלפוחית השתן כך שאינה יכולה להתרוקן, במקרה של שלפוחית שאינה מתכווצת כפי שצריך או מפגיעה עצבית בשרירי האגן.
דליפת שתן תפקודית (Functional Incontinence)
מצב זה לא מתרחש כתוצאה מבעיה כלשהי בתפקוד השלפוחית, אלא כתוצאה מפגיעה ביכולת ההתניידת, כך שלא ניתן להספיק להתפנות בזמן.
דליפת שתן מתמשכת (Continuous Incontinence)
דליפת שתן מתמשכת הינה המצב הקשה ביותר מבין סוגי דליפות השתן, מאחר ואינה מתרחשת כתוצאה ממילוי יתר, תחושה או פעילות כלשהי. זהו מצב בו ישנה דליפה מתמדת משלפוחית השתן, כתוצאה מתפקוד לקוי של הסוגר השופכתי. מצב זה יכול להתרחש מפגם מולד במערכת השתן או עקב פגיעה בשלפוחית השתן כתוצאה מניתוח לכריתת הרחם, כך שהשתן זולג לנרתיק ומחוץ לו.
דליפת שתן זמנית (Transient Incontinence)
מצב זה מתרחש כתוצאה מאירוע רפואי חריף הפוגע בתפקודה של מערכת השתן כמו: גידול, דלקת חריפה בדרכי השתן, אבנים בדרכי השתן, דליריום, עצירות ועוד.
אי נקיטת שתן (Urinary Incontinence)
בריחת שתן, זו האבחנה שלרוב נדרשת ע”י חברת הביטוח כהוכחה לבריחת שתן.
כיצד מאבחנים בריחת שתן?
בדיקת שתן לכללית ותרבית:
באמצעות בדיקת תרבית שתן ניתן לבדוק האם ישנה דלקת בדרכי השתן, ולזהות את החיידק הגורם להיווצרותה, ומה סוג האנטיביוטיקה שהחיידק רגישה לה. בדיקת שתן כללית בוחנת מספר פרמטרים: קטונים, גלוקוז, משקל סגולי, ניטריטים, חלבון, בילירובין, משקע שתן, המוגלובין ועוד. באמצעותה ניתן לאבחן מגוון מחלות כבר בשלבים הראשונים.
בדיקת שארית שתן:
בדיקה זו בוחנת מהי כמות השתן שנשארה בשלפוחית מייד בסיום הטלת השתן. במידה ושארית השתן עולה על 50 סמ”ק, התוצאה אינה תקינה. ישנן שתי בדיקות שניתן לבצע על מנת למדוד את כמות השתן: בדיקת אולטרסאונד שאינה פולשנית, ובדיקה פולשנית באמצעות קטטר המוחדר באופן חד פעמי אל השלפוחית.
אולטרסאונד כליות ושלפוחית:
באמצעות אולטרסאונד הבודק את אזור הבטן והמותניים ניתן לדגום את שלפוחית השתן, למדוד את הקיבולת שלה ואת נפח שארית השתן, כמו כן את הצינורות המחברים בין השלפוחית והכליות, הנקראים שופכנים ואת הכליות עצמן.
ציסטוסקופיה:
ציסטוסקופיה היא בדיקה המאפשרת אבחון ישיר של פנים שלפוחית השתן והשופכה, ולרוב מתבצעת תחת הרדמה מקומית. בדיקה זו נעשית על יד מערכת המבוססת על סיבים אופטיים, באמצעותם ניתן להגדיל ולהאיר את המקום.
בדיקה אורודינמית:
מדובר בבדיקה פולשנית, שאינה כואבת. הבדיקה בוחנת את שלבי המילוי וההתרוקנות של השלפוחית, באמצעותה ניתן לאבחן סיבות לדליפת שתן, בעיות הקשורות בנפח השלפוחית, בעיות התרוקנות ובעיות תחושה בשלפוחית. בדיקה זו מתבצעת באמצעות קטטר עדין המוחדר אל שלפוחית השתן והנרתיק או אל פי הטבעת, על ידו ניתן למדוד את קצב מילוי השלפוחית, הלחצים וזרימת השתן.
טיפולים לבריחת שתן
- טיפול התנהגותי – אימון השלפוחית בשיטות שונות והתאמה של משטר תזונה ושתייה
- טיפול תרופתי
- אביזרים רפואיים כגון: התקנים שמעודדים דליפת שתן ומונעים דליפות בלתי רצוניות
- טיפול ניתוחי כגון: ניתוח להרמת צוואר השלפוחית, יצירת מתלה סינטטי או יצירת תמיכה אחורית באיזור השופכה
- מוצרי ספיגה
- קטטר
מימוש זכויות לאנשים הסובלים מבריחות שתן בגיל המבוגר:
לרוב, הסובלים מבריחות שתן בגיל המבוגר יסבלו מסיבוכים רפואיים נוספים. במידה ואתם סובלים מבעיות רפואיות נוספות ייתכן ואתם זכאים לקצבאות שונות מהביטוח הלאומי / הסיעודי במידה וקיים ברשותכם.
הגדרת חברת הביטוח לתופעה של שליטה בסוגרים:
שליטה בסוגרים הינה היכולת של מבוטח לשלוט בפעולת המעיים והשתן באופן עצמאי. מבוטח שאינו מסוגל לשלוט באחת מהפעולות האלו, ומשתמש באופן קבוע בקטטר או סטומה, סופגנים, חיתולים וכדומה, נחשב לאדם שאינו שולט בסוגריו.
לצערנו, למרות ההגדרה הכביכול ברורה, חברות הביטוח מערימות קשיים רבים על המבוטחים בעת הצגת בעיה של בריחת שתן. לעיתים רבות חברת הביטוח דורשת בדיקות פולשניות ואבחנות מרופא מומחה וגם לאחר שהבדיקות מוצגות בפניהן, עדיין חברת הביטוח מוצאת תירוצים שונים ומשונים ודוחה את ההכרה בפעולה זו.
הגשת תביעת סיעוד באמצעות חברת מגן מומחים
מגן מומחים הינה חברה המתמחה בהגשת תביעת סיעוד ומימוש זכויות מול חברות הביטוח, בכל סוגי הפוליסות – פוליסות פרטיות, פוליסות קבוצתיות מטעם קופות החולים או מול כל גוף אחר. כאשר מדובר בבריחת שתן בצירוף מחלות נלוות, כדאי לבחון בקפידה את הדקויות בתנאים של הפוליסה ואת אופן בחינת התביעה של חברת הביטוח. לחברת מגן ותק של שנים בהגשת תביעות סיעוד ועם אחוזי הצלחה מן הגבוהים בשוק. כל מקרה נבחן לעומק, ברגישות וביסודיות ומוגש בצורה האולטימטיבית לחברת הביטוח.