מהי גמלת סיעוד?
גמלת סיעוד ניתנת לתושבי ישראל שהגיעו לגיל פרישה, אשר עומדים במספר תנאים במטרה לסייע להם להמשיך להתגורר בקהילה זמן ארוך ככל הניתן. הגמלה ניתנת מתוקף חוק הביטוח הלאומי שהופעל בשנת 1988. כיום על הזכאים לגמלה נמנים כל מי שמבוטח בקצבאות זקנה ושאירים, עקרות בית ועולים חדשים שאינם מבוטחים בקצבאות אלו ועלו על פי חוק השבות.
גמלת סיעוד רמה 6
קצבת סיעוד רמה 6 ניתנת עבור אלו שצברו 9.5-10.5 נקודות תלות במבחן הערכת הכשירות (ADL). במידה ונקבעה עבורכם גמלת סיעוד רמה 6, הנכם זכאים ל-30 שעות טיפול שבועיות, או 26 שעות שבועיות אם הנכם מעסיקים עובד זר. במידה ותרצו לקבל קצבה כספית באפשרותכם להמיר את שעות הטיפול בכסף, כל שעת טיפול משתווה ל214 ש”ח. ההמרה מבוצעת באופן הבא, ניתן להחליף עד 4 שעות ובתמורה תקבלו קצבה בסך 856 ש”ח או שניתן להחליף עד 10 שעות ותקבלו קצבה חודשית של 2,140 ש”ח (אפשרות זאת תאושר רק לאחר בדיקה ואישור עו”ס מטעם ביטוח לאומי).
הערה חשובה: ניתן לקבל את כל הקצבה בכסף במידה והנכם מעסיקים עובד זר.
קבלת שירותי סיעוד
בעבור חלק מסך שעות הטיפול האישי בבית או כולן, ניתן להמיר בשירותי סיעוד:
- חברות בקהילה תומכת
- לחצן מצוקה
- ביקור במרכז יום
- מוצרי ספיגה
- שירותי כביסה
השווי המלא מפורט באתר של ביטוח לאומי
דוגמאות לגמלת סיעוד ברמה 6
גמלת הסיעוד ניתנת להמרה ליחידות שירות בתשלום כספי. אלו המבקרים במרכז יום יוכלו להמיר 2.45 נקודות תמורת כל יום ביקור, כאשר הזכאים הזכאים לגמלה מלאה יוכלו לבקר עד חמישה וחצי ימים בשבוע במרכז היום – ואילו הזכאים לגמלה מופחתת יוכלו לבקר במרכז היום עד יום בשבוע.
המרת יחידת שירות לכסף היא בעלות של 214 ₪ ניתן לשלב בין שירותים שונים שניתנים בבית או מחוצה לו לבין קבלת קצבה כספית בשיעור שנע מ 214 ₪ – 856 ₪ (בתעריף של עד ארבע שעות) וכן בשיעור שנע בין 214 ₪ – 2140 ₪ (בתעריף של עד עשר שעות)
תקציב חודשי לקצבת סיעוד על פי רמות
התקציב החודשי נקבע על פי מבחן ההכנסות עד 11,870 ₪ – תינתן גמלה מלאה, אם ההכנסה נעה בין 11,870 ₪ – 17,805 ₪ – ליחיד תינתן מחצית הגמלה, בהכנסה מעל 17,805 ₪ – היחיד אינו זכאי לגמלה.
זוגות עם הכנסה של 17,805 ₪ זכאים לגמלה מלאה, זוגות עם הכנסה זוגית בטווח שנעה בין 17,805 ₪ – 26,708 ₪ מזכה במחצית סכום הגמלה – ואילו הכנסה הגבוהה מ -26,708 ₪ – אינה מזכה בגמלה.
הנתונים נכונים ליוני 2023 , יש להדגיש שתשלומי רנטה לא נכללים בחישוב ההכנסות.
כיצד נקבע גובה הגמלה
גובה הגמלה נקבע על ידי שלושה גורמים: רמת הכנסה, שקלול תוצאות מבחן הערכת התלות (ADL), ממצאי הנתונים והאישורים הנלווים לטופס התביעה.
הקשיים שבהוכחת רמת הסיעוד
מנגנון הוכחת המקרה הביטוחי וחישוב היקפי גובה הסיוע הכספי שיינתן למבוטח ברור וידוע לכל, אך חרף זאת ישנם מקרים בהם נקבעת גמלה נמוכה יותר מהמשוער וזאת עקב החסרת מסמכים רפואיים חיוניים או מילוי שגוי של הטופס. כמו כן לא פעם ממצאי מבחן הערכת התלות (ADL) לא משקפים את המצב הלכה למעשה, וזאת כיוון שהמבוטחים לא פעם מתאמצים מעל ומעבר ליכולתם כדי להצליח ולא מבינים שבפעולה זו הם פוגעים בסיכוי להעריך באופן מיטבי את מצבם ועל סמך הערכה זו לקבוע את זכאותם.
למי זה מתאים?
הזכאים לקבלת גמלת סיעוד בדרגה אחד מי שצבר בין 9.5 ל-10.5 נקודות במבחן התלות.
בהתאם למבחן, רמת גמלת הסיעוד נקבעת. רמות סיעוד נוספות:
תביעה לגמלת סיעוד
כיום ניתן להגיש תביעה לגמלת סיעוד הן בדרך מקוונת דרך אתר המוסד לביטוח לאומי והן על ידי מילוי טופס מקוון ושליחתו באמצעות קישור זה. כמו כן אלו שירצו בכך יוכלו לשלוח מעטפה עם טופס התביעה ומסמכים נלווים (שיפורטו בהמשך) ישירות לתיבת “הסיעוד” בסניף המוסד לביטוח לאומי באזור המגורים.
מהם התנאים להגשת התביעה?
- תושבות ישראלית
- הגעה לגיל פרישה
- עמידה בתנאי מבחן הערכת התלות (ADL)
- עמידה במבחן הכנסות – יפורט בהמשך
- אי קבלת קצבאות מקבילות ממשרד הביטחון (סיוע לזולת מטעמים רפואיים לנפגעים ולמשפחות חללים, קצבאות שירותים מיוחדים (שר”ם) קצבאות לנפגעי עבודה
- מגורים בקהילה – בית, מחלקות תמיכה בבתי אבות, מחלקות לעצמאיים ולתשושים בדיור מוגן
מי זכאי להגיש את התביעה?
כל מבוטחי קצבאות הזקנה ושאירים, עולים חדשים שאינם מבוטחים בקצבאות אלו ועומדים בתנאי “חוק השבות” ועקרות בית העומדים בתנאים אלו: הגעה לגיל פרישה, מתגוררים בקהילה (ביתם, מוסד סיעודי במחלקות עצמאים ותשושים) לא מקבלים קצבאות מקבילות ממשרד הביטחון (עזרה לסולת מטעמים רפואיים לנכים ולבני משפחות הנופלים), קצבת נפגעי תאונות עבודה וקצת שירותים מיוחדים (שר”ם). נוסף לכך עליהם לעבור את מבחן התלות (ADL) להערכת כשירות רפואית וכן לעמוד במבחן ההכנסה כפי שיפורט בהמשך.
כיצד ניתן להגיש את תביעת גמלת הסיעוד?
כפי שציינו קודם לכן את התביעה ניתן להגיש באמצעות מילוי טופס 2600 תביעה לגמלת סיעוד, ניתן אף להוריד את טופס התביעה בקישור.
נוסף לתביעה יש לצרף את מסמכים אלו:
- אישורים מטעם מוסד הדיור המוגן או בית האבות כולל אישורי השתתפות עצמית
- אישורים על הוצאות קבועות
- טופס 106, אישורים נלווים על הכנסות
- תיק רפואי הכולל אבחנות ותרופות חתום על ידי רופא או אחות
- אישורי רנטה
- אישור אופטרופסות
- אישור על אשפוז – אם אושפזתם במהלך שלושת החודשים טרם הגשת התביעה
אם גילכם הוא 90 ומעלה תוכלו להגיש את התביעה במסלול המהיר.