חוק הסיעוד – מהו חוק הסיעוד ומי זכאי לו?
הזיקנה אורבת לכולנו ועימה הקשיים הרבים שהיא מביאה. מה נותנת המדינה לקשישים ומבוגרים הזקוקים לעזרה סיעודית בחיי היומיום? במאמר הבא נבחן מקרוב את חוק הסיעוד בישראל, נברר מה ניתן לקבל במסגרת החוק ומי זכאי לסיוע.
במסגרת הביטוח הלאומי מעניקה מדינת ישראל סיוע שמטרתו לאפשר לקשישים סיעודיים לחיות בכבוד וברווחה. חוק הסיעוד נועד לאפשר לתושבים המבוגרים לקבל סיוע סיעודי, וזאת במידה והם אכן זקוקים לכך ונמצאו זכאים עפ”י מספר קריטריונים הקבועים בחוק. גמלת הסיעוד של הביטוח הלאומי מקלה על הקשיש ובני משפחתו הנושאים בנטל הטיפול בו, הן מבחינת העול הכלכלי הגדול, והן בקבלת עזרה פיזית. החוק מאפשר לשלב קבלת קצבה כספית לצד קבלת שירותים פיזיים התומכים באדם הסיעודי. בין השירותים הניתנים במסגרת חוק הסיעוד: שעות עבודה של מטפל/ת בבית הקשיש, מעונות יום לקשיש, מוצרים היגיינים כגון מוצרי ספיגה, שרותי כביסה, ולחצן מצוקה המקושר למוקד חירום.
זכאות לקבלת גמלת סיעוד מביטוח לאומי
הזכאות לקבלת גמלה והיקפה נקבעות על ידי ועדה מיוחדת של הביטוח הלאומי אשר מורכבת מאח/ות, נציג המוסד לביטוח לאומי ועובד/ת סוציאל/ית. הועדה בוחנת כל מקרה לגופו ובהתאם להתרשמותה נקבעת מידת הזכאות. קיימות 6 רמות של זכאות לגמלת הסיעוד ורמת הסיוע המוענק עולה בהתאם. במידה ואדם קשיש נמצא זכאי לגמלה, ישוב המוסד לביטוח לאומי לבחון את מצבו אחת לתקופה ויעדכן את היקף הסיוע לאור השינויים ביכולת התפקודית של הקשיש. אם חלה החמרה פיזית או קוגניטיב ונדרש סיוע מוגבר, רשאי המבוטח או מי מתאמו לבקש בדיקה מחודשת.
מהם התנאים לזכאות לסיוע עפ”י חוק הסיעוד?
המדינה הגדירה מספר קריטריונים לקבלת גמלת הסיעוד. אם אתם או יקירכם עונים על הסעיפים הבאים תוכלו לפנות אל הביטוח הלאומי ולבחון אפשרות לקבלת הגמלה.
– אתם תושבי ישראל והגעתם לגיל פרישה.
– אתם מתגוררים בביתכם או בדיור מוגן. קשישים המאושפזים במחלקות סיעודיות, מוסדות גריאטרים וכיוצא בזה, אינם זכאים לגמלה מאחר והם מקבלים טיפול סיעודי במסגרת המוסד בו הם שוהים.
– אתם נזקקים לסיוע בביצוע פעולות יומיומיות שיגרתיות (מתקשים לאכול, להתלבש בכוחות עצמכם, לקום ולהתיישב ללא תמיכה, ללכת בצורה יציבה ועצמאית ולשלוט על סוגרים) וכן, זכאים לסיוע גם קשישים הזקוקים להשגחה על מנת להגן על בטיחותם ובטיחות הסובבים אותם.
– גובה גמלת הסיעוד מושפע מרמת ההכנסה ונקבע בהתאם לה.
– עפ”י חוק הסיעוד לא תתאפשר קבלת קצבה כפולה מהמדינה. מי שמקבלים קצבת שירותים עבור נכים או גמלה לטיפול אישי מהמדינה יאלצו לבחור בין השתיים.
מה נדרש ע”מ לממש את גמלת הסיעוד?
באתר הביטוח הלאומי ניתן למצוא טפסים לתביעת גמלת הסיעוד. כמו כן תדרשו להציג מסמכים רפואיים רלוונטים וכן מסמכים המהווים אישור על מצב הכנסות של המבוטח ובן/ת הזוג. ייפוי כוח/ צו אפוטרופוס ותעודת עיוור ידרשו אם קיימים כאלו.
תשלומים, קצבאות והטבות נוספות
על אף התועלת העצומה שבחוק הסיעוד וגמלת הסיעוד, לא תמיד די בכך בכדי לכסות את העלויות הגבוהות של טיפול באדם הזקוק לעזרה והשגחה תמידית. מי שרכשו ביטוח סיעודי פרטי מבעוד מועד (טרם קרות המקרה הסיעודי), יוכלו לממשו במקביל לקבלת הגמלה מהמדינה. הזכאות למימוש הביטוח הפרטי תלויה בקיום התנאים המפורטים בפוליסה שנרכשה.
נוסף על כך, רמות שונות של גמלה מזכאות בהנחות בחשבונות הארנונה, החשמל והמים.
אל תשארו לבדכם מול הקשיים של טיפול בהורה מבוגר. העול הרגשי, הכלכלי והלוגיסטי הוא עצום אך הודות לחוק הסיעוד ניתן לקבל סיוע רב למימוש זכויות רפואיות ולאפשר לאהובינו להזדקן בכבוד וברווחה.