מהי גמלת סיעוד?
גמלת הסיעוד היא קצבה כספית, שמטרתה לסייע לקשישים להמשיך לחיות במסגרת הקהילה זמן ארוך ככל הניתן. הגמלה היא חלק מתוכנית ביטוח הסיעוד שאושרה בכנסת בשנת 1980 והופעלה באפריל 1988. החוק חל על כל מי שמבוטח בביטוחי זקנה ושאירים וכן על עולים חדשים שלא מבוטחים בביטוחים אלו ועל עקרות בית. לגמלה זכאי כל קשיש שמוגבל ביכולתו הגופניות או הקוגניטיביות ועומד בתנאי מבחן ההכנסה ובמבחן ה-ADL (מבחן הערכת התלות).
גמלת סיעוד רמה 4
קצבת סיעוד רמה 4 ניתנת לכל מי שצבר בין 6.5 ל-7.5 נקודות תלות במבחן הערכת הכשירות (ADL). קצבת סיעוד רמה 4 מקנה 21 שעות טיפול חודשיות בשבוע, וב-18 שעות שבועיות עבור מי שמעסיק עובד זר. במידה ותרצו לקבל קצבה כספית תצטרכו להמיר חלק משעות הטיפול בכסף. לשם כך קיימות 2 אפשרויות – המרת 4 שעות טיפול תקנה לכם קצבה בסך 856 ש”ח . המרת 7 שעות טיפול תעניק לכם קצבה בסך 1,498 ש”ח בבחירת אפשרות זאת תצטרכו אישור של עו”ס מטעם ביטוח לאומי ובדיקת הבקשה.
דוגמאות לגמלת סיעוד ברמה 4
את גמלת הסיעוד ניתן להמיר ליחידות שירות בתשלום כספי, מי שבוחר לבקר במרכז יום יוכל להמיר 2.45 נקודות תמורת כל יום ביקור. אלו הזכאים לגמלה מלאה יוכלו לבקר עד חמישה וחצי ימים בשבוע במרכז היום – ואלו הזכאים לגמלה מופחתת עקב גובה הכנסותיהם יוכלו לבקר במרכז היום עד יום בשבוע.
המרת יחידת שירות לכסף היא בעלות של 214 ₪ ניתן לשלב בין שירותים שונים שניתנים בבית או מחוצה לו לבין קבלת קצבה כספית בשיעור שנע מ 214 ₪ – 856 ₪ (בתעריף של עד ארבע שעות) וכן בשיעור שנע בין 214 ₪ – 1,498 ₪ (בתעריף של שבע שעות)
תקציב חודשי לקצבת סיעוד על פי רמות
התקציב החודשי נקבע על פי מבחן ההכנסות עד 11,870 ₪ – ליחיד תינתן גמלה מלאה בגובה סכום שנע בין 3,684.6 ש”ח לבין 4,298.7 ₪ (אם מעסיק עובד זר או עם מעסיק מטפל ישראלי) אם הכנסתו נעה בין 11,870 ₪ – 17,805 ₪ – ליחיד תינתן גמלה מופחתת בשיעור של 50% בהכנסה מעל 17,805 ₪ – היחיד אינו זכאי לגמלה.
זוגות עם הכנסה של 17,805 ₪ זכאים לגמלה מלאה שנעה בין 7,369.2 ₪ לבין 8,597.4 ₪ הכנסה זוגית בטווח שנע בין 17,805 ₪ – 26,708 ₪ מזכה במחצית סכום הגמלה –ואילו הכנסה הגבוהה מ -26,708 ₪ – אינה מזכה בגמלה.
הנתונים נכונים ליוני 2023
כיצד נקבע גובה הגמלה
גובה הגמלה תלוי בתוצאות מבחן הערכת התלות (ADL) אשר קובע את רמת הסיוע היומי שיינתן לקשיש וכן גובה ההכנסה של הקשיש, כמו כן קשישים המעסיקים מטפל זר זכאים ל-18 יחידות שירות ואילו קשישים המעסיק מטפל ישראלי זכאים ל 21 יחידות שירות.
בהתאם למבחן התלות, נקבעת רמת גמלת הסיעוד. למידע על רמות הסיעוד הנוספות:
הקשיים שבהוכחת רמת הסיעוד
רמת הסיעוד נקבעת על פי ממצאי מבחן הערכת התלות ועל פי המסמכים הרפואיים הנלווים לכתב התביעה שהוגש למוסד לביטוח לאומי. אם נפלה טעויות בהגשת מסמך התביעה הרי שהתביעה תידחה והתהליך יתארך, כמו כן אם מבחן הערכת התלות קבע כי הקשיש אינו זכאי לסיוע – עקב מצג שווא, אי הבנת דרישות הבחינה או לחילופין התאמצות להרשים את הבוחן שלא לצורך – הרי שרמת הגמלה שהקשיש יקבל לא תשקף את מצבו ואת גובה הסיוע הנדרש לו.
למי זה מתאים?
הזכאים לקבלת גמלת סיעוד בדרגה אחד מי שצבר בין 6.5 ל-7.5 נקודות במבחן התלות, וכן בני 90 ומעלה שצברו 6 נקודות או כל מי שצבר 6 נקודות עד לתאריך ה -1.11.2018.
תביעה לגמלת סיעוד
הגשת תביעה בגמלת סיעוד ניתנת בכפוף לעמידה בתנאים אלו:
- הגעה לגיל פרישה.
- תושבות ישראלית
- מגורים עצמאיים בקהילה וכן בדיור מוגן במחלקות לעצמאיים ולתשושים וכן בבתי אבות במחלקות התמיכה (יידרשו אישורים המעידים כי המגורים אכן מתקיימים במחלקות אלו).
- עמידה במבחן ההכנסה – כפי שיפורט בהמשך
- מעבר מבחן ADL
- היעדר קצבאות מקבילות – לרבות קצבת שירותים מיוחדים (שר”ם) קצבאות משרד הביטחון לעזרה לזולת מסיבות רפואיות לנכים ולמשפחות חללים, קצבאות מלווה ומשמרות וכן קצבה מיוחדת לנפגעי עבדוה בדרגת נכות גבוהה.
כיצד ניתן להגיש את תביעת גמלת הסיעוד?
כיום ניתן להגיש את התביעה הן באופן מקוון על ידי מילוי טופס תביעת גמלת סיעוד וצירוף מסמכים והן ישירות לסניף הביטוח הלאומי הקרוב למקום המגורים, כאשר את הטופס הנדרש תוכלו להוריד בקישור. או למלא מקוון.
אלו המסמכים שמפורטים בטופס התביעה ואותם תדרשו לצרף לכתב התביעה:
- תמצית התיק הרפואי – אבחנות ותרופות בחתימת רופא או אחות.
- אישורים נלווים על הכנסות, טופס 106, אישורי הוצאות קבועות, ביטוח סיעודי פרטי, אישורי בית אבות או דיור מוגן אם המגורים הם במחלקות העצמאים נוסף לאישורי השתתפות עצמית , אישורי רנטה, ואישורי אופטרופסות
- אם אושפזתם בשלושת החודשים האחרונים יהיה עליכם להציג אישורים על כך
- עליכם לצרף כתב ויתור על סודיות רפואית
- בני 90 ומעלה יכולים להגיש את התביעה במסלול המהיר על ידי צירוף אבחנה של גריאטר או פסיכוגריאטר
- ניתן להוסיף מידע רפואי נוסף חתום על ידי גורם מטפל בקהילה (רופא או אחות) – רשות בלבד וכן אבחונים רפואיים נוספים.