מהי גמלת סיעוד?
גמלת סיעוד ניתנת לתושבי ישראל מתוקף חוק הביטוח הלאומי שנחקק בשנת 1980 והופעל באפריל 1988. מטרת החוק היא לאפשר למבוטחים בביטוחי הזקנה וקצבות שאירים – קשישים, עקרות בית (נשים נשואות שלא עובדות מחוץ לביתן) ועולים חדשים שאינם מבוטחים בביטוח הזקנה ובקצבאות שאירים להמשיך לחיות בקהילתם ולקיים אורח חיים עצמאי ככל הניתן בעזרת מתן סיוע כספי ושילובו עם סעד ושירותים.
גמלת סיעוד רמה 2
קצבת סיעוד רמה 2 ניתנת עבור אלו שצברו 3.5-4.5 נקודות תלות במבחן הערכת הכשירות (ADL), המקנה 10 שעות טיפול שבועיות. בשונה מגמלת סיעוד רמה 1 לא ניתן לקבל קצבה כספית בלבד. ברמה 2 האפשרות היחידה היא המרת שעות הטיפול לכסף – ניתן להמיר עד 4 שעות כאשר כל שעת טיפול שווה ל214 ש”ח. לכן במידה ואדם ירצה להמיר את כל מכסת 4 השעות הוא יקבל קצבה חודשית בסך 856 ש”ח ובנוסף שעות טיפול.
נקבעה עבורכם גמלת סיעוד רמה 2? ניתן לבחור באחת מבין האפשרויות הבאות:
קבלת שירותי סיעוד
בעבור חלק מסך שעות הטיפול האישי בבית או כולן, ניתן להמיר בשירותי סיעוד:
- חברות בקהילה תומכת
- לחצן מצוקה
- ביקור במרכז יום
- מוצרי ספיגה
- שירותי כביסה
- השווי המלא מפורט באתר של ביטוח לאומי
כל שעת טיפול אחת שוות ערך ל-214 ש”ח בחודש, כאשר ניתן להחליף עד 4 שעות טיפול עבור קצבה בכסף.
ניתן להחליף את שעות הטיפול בבית בכסף באופן חלקי עד ארבע שעות בעלות של 856 ₪
בחרתם לקבל רק חלק מקצבת הסיעוד בכסף? לאחר ביצוע הבחירה היא תשולם לחשבון הבנק שלכם.
דוגמאות לגמלת סיעוד ברמה 2
הזכאים לגמלה בדרגה שתיים יכולים להמיר עד ארבע שעות גמלה לסכום כספי שעומד על 819 ₪ ואת יתר השעות לקבל כשירותים – טיפול אישי בבית, ביקור במרכז יום, מוצרי ספיגה, שירותי כביסה ולחצן מצוקה. דרגת זכאות זאת מאפשרת גם למי שמעסיק מטפל צמוד (שישה ימים בשבוע ולפחות 12 שעות ביום) לקבל גמלה – כל עוד הוא עומד במבחן ההכנסות.
תקציב חודשי לקצבת סיעוד על פי רמות
התקציב החודשי נקבע על פי מבחן ההכנסות עד 10,551 ₪ – ליחיד תינתן גמלה מלאה . בין 10,551 ₪ – 15,826 ₪ – ליחיד תינתן גמלה מופחתת בשיעור של 50%. מעל 15,826 ₪ – היחיד אינו זכאי לגמלה.
זוגות עם הכנסה של 15,826 ₪ זכאים לגמלה מלאה. הכנסה זוגית בטווח שנע בין 15,826 ₪ – 23,739.75 ₪ מזכה במחצית סכום הגמלה. ואילו הכנסה הגבוהה מ -23,739.75 ₪ – אינה מזכה בגמלה.
הנתונים נכונים ליוני 2023
כיצד נקבע גובה הגמלה
בהתאם לממצאי הבדיקה במבחן התלות (ADL) תוך שקלול המידע הנוסף שנשלח למוסד לביטוח לאומי בכתב התביעה ובמסמכים הנלווים.
בהתאם למבחן התלות, נקבעת רמת גמלת הסיעוד. למידע על רמות הסיעוד הנוספות:
הקשיים שבהוכחת רמת הסיעוד
רמת הסיעוד נקבעת בהתאם למבחן התלות (ADL), שכולל בדיקה פיזית של המבוטח בביתו להערכת רמת התלות שלו בזולת. מבוטחים רבים אינם ערים כלל למכשולים המובנים בבדיקה זו – לדוגמה – מועד ביצוע הבדיקה יהיה בשעות הבוקר, שאלו שעות של ערנות ופעילות, וכל מה שנעשה בשעות אלו לא בהכרח משקף את המציאות במהלך היום. נוסף לכך נציג הבדיקה יכול לבקש לבצע משימות (כמו להביא משלוח מהדלת) שאולי ביום יום המבוטח לא היה יכול לבצע בכוחות עצמו, אך מכיוון שהוא רוצה “להצליח” בבדיקה הוא מתאמץ ובכך מכשיל את עצמו. לא פעם מבוטחים מכינים את הבית לכבוד הנציג – מנקים, מסדרים, אופים עוגה – כל אלו יביאו לכך שהנציג יוכל לקבוע, כי המבוטח עצמאי ולא זכאי לסיוע.
למי זה מתאים?
הזכאים לקבלת גמלת סיעוד בדרגה אחד הם כל מי שצבר ניתנת לכל מי שצבר בין 3.5 ל-4.5 נקודות במבחן הערכת התלות.
תביעה לגמלת סיעוד
גמלת הסיעוד ניתנת לתושבי ישראל שהגיעו לגיל פרישה ומתגוררים בקהילה – בביתם, בבית אבות במחלקת תמיכה ובדיור ציבורי במחלקות העצמאיים והתשושים. הגמלה כפופה למספר תנאים – גובה הכנסות, רמת תלות תפקודית, שנבדקת במבחן הערכת התלות ואי קבלת גמלאות אחרות לקבות גמלת שירותים מיוחדים (שר”ם) הטבות מטעם משרד הביטחון (עזרה לזולת מטעמים רפואיים, עזרה לזולת לבני משפחות החללים, משמרות ומלווה) וכן קצבה מיוחדת לנפגעי עבודה בדרגת נכות גבוהה).
כיצד ניתן להגיש את תביעת גמלת הסיעוד?
תהליך הגשת תביעת הסיעוד נעשה באופן מקוון או באופן ידני – וכולל מילוי טפסים ואיסוף מסמכים נלווים. ראשית יש למלא את טופס התביעה לגמלת סיעוד – ניתן לעשות זאת באופן מקוון או על ידי הורדת הטופס בקישור זה.
אל הטופס יש לצרף מסמכים נלווים אלו:
- תמצית התיק הרפואי מקופת החולים חתום בידי רופא או אחות – תרופות ואבחנות.
- אישורים– בהתאם למפורט בטופס התביעה.
- סיכום אשפוז – לכל מגיש תביעה שאושפז במהלך שלושת החודשים שקדמו להגשת התביעה.
- כתב ויתור על סודיות רפואית – ניתן למילוי גם באופן מקוון.
- אבחונים מטעם רופאים מקצועיים לרבות גריאטר או פסיכוגריאטר – אם ישנה ירידה ברמה הקוגניטיבית. (כמו כן לבני-90 ומעלה די בבדיקת גריאטר או פסיכוגריאטר כדי לאשר את התביעה במסלול המהיר)
- ניתן להוסיף מידע רפואי נוסף חתום על ידי גורם מטפל בקהילה (רופא או אחות) – רשות בלבד.