מהי גמלת סיעוד?
גמלת סיעוד היא קצבה כספית הניתנת לתושבי ישראל שהגיעו לגיל פרישה מתוקף חוק הביטוח הלאומי. הגמלה מאפשרת לקשישים להזדקן בקהילה באמצעות סיוע כספי וכן שירותים נלווים שנועדו להקל עליהם ועל בני משפחותיהם. את גמלת הסיעוד ניתן לקבל באמצעות הגשת טופסי גמלה למוסד לביטוח לאומי.
גמלת סיעוד רמה 5
קצבת סיעוד רמה 5 ניתנת עבור מי שצברו 8-9 נקודות תלות במבחן הערכת הכשירות (ADL). במידה ונקבעה עבורכם קצבת סיעוד רמה 5, הנכם זכאים ל 26 שעות טיפול שבועיות, או ב-22 שעות שבועיות עבור מי שמעסיק מטפל זר. ניתן להמיר בכסף את שעות הטיפול או בקבלת שירותי סיעוד.
נקבעה עבורכם גמלת סיעוד רמה 5? ניתן לבחור באחת מבין האפשרויות הבאות:
שעות טיפול בכסף
גמלת סיעוד בכסף משמעה שכל שעת טיפול אחת שוות ערך ל-205 ש”ח בחודש, כאשר ניתן להחליף עד 4 שעות שבועיות בשווי 819 ש”ח בחודש, או לחילופין עד 9 שעות שבועיות בשווי 1,844 ש”ח בחודש (מותנה באישור ובדיקה של עובד סוציאלי מטעם המוסד לביטוח לאומי).
קבלת שירותי סיעוד
בעבור חלק מסך שעות הטיפול האישי בבית או כולן, ניתן להמיר בשירותי סיעוד:
- חברות בקהילה תומכת
- לחצן מצוקה
- ביקור במרכז יום
- מוצרי ספיגה
- שירותי כביסה
השווי המלא מפורט באתר של ביטוח לאומי
דוגמאות לגמלת סיעוד ברמה 5
גמלת הסיעוד ניתנת להמרה ליחידות שירות בתשלום כספי. אלו המבקרים במרכז יום יוכלו להמיר 2.45 נקודות תמורת כל יום ביקור, כאשר הזכאים הזכאים לגמלה מלאה יוכלו לבקר עד חמישה וחצי ימים בשבוע במרכז היום – ואילו הזכאים לגמלה מופחתת יוכלו לבקר במרכז היום עד יום בשבוע.
המרת יחידת שירות לכסף היא בעלות של 204.7 ₪ ניתן לשלב בין שירותים שונים שניתנים בבית או מחוצה לו לבין קבלת קצבה כספית בשיעור שנע מ 204.7 ₪ – 819 ₪ (בתעריף של עד ארבע שעות) וכן בשיעור שנע בין 204.7 – 1,842 ₪ (בתעריף של עד תשע שעות)
תקציב חודשי לקצבת סיעוד על פי רמות
התקציב החודשי נקבע על פי מבחן ההכנסות עד 10,551 ₪ – תינתן גמלה מלאה, אם ההכנסה נעה בין 10,551 ₪ – 15,826 ₪ – ליחיד תינתן מחצית הגמלה, בהכנסה מעל 15,826 ₪ – היחיד אינו זכאי לגמלה.
זוגות עם הכנסה של 15,826 ₪ זכאים לגמלה מלאה, זוגות עם הכנסה זוגית בטווח שנעה בין 15,826 ₪ – 23,739.75 ₪ מזכה במחצית סכום הגמלה – ואילו הכנסה הגבוהה מ -23,739.75 ₪ – אינה מזכה בגמלה.
הנתונים נכונים לינואר 2021
כיצד נקבע גובה הגמלה
הגמלה מבוססת על שקלול ממצאי מבחן הערכת התלות (ADL), גובה הכנסות המבוטח וכן סוג ההעסקה של המטפל – 22 שעות בהעסקת מטפל זר (העסקה לפחות שישה ימים בשבוע במשך 12 שעות ביממה) ו-26 שעות בהעסקת מטפל ישראלי, אם המטפל הזר מועסק דרך חברת סיעוד היקף שעות המשרה נקבע בהתאם לזכאות המבוטח.
בהתאם למבחן התלות, נקבעת רמת גמלת הסיעוד. למידע על רמות הסיעוד הנוספות:
הקשיים שבהוכחת רמת הסיעוד
כיום מבוטחים נקלעים לשני קשיים עיקריים בעת הוכחת רמת הסיעוד – הקושי הראשון הוא מנהלתי – הצורך לאסוף אישורים רבים ולרכז אותם תוך זמן קצר בהתאם לדרישות התביעה. ואילו הקושי השני נוגע למעבר מבחן ה-ADL, המבחן זה נערך בבית המבוטח ולא פעם המבוטח מתאמץ מאוד להצליח במשימות כמו סידור הבית, אפילו הכנת עוגה וכן ביצוע כל המשימות גם אם ביום יום הם לא יכולים לעשות זאת בכוחות עצמם, חרף הכוונה הטובה מיצג השווא הזה פוגם בסיכויים לקבל את הסיוע הדרוש.
למי זה מתאים?
הזכאים לקבלת גמלת סיעוד בדרגה אחד מי שצבר בין 8 ל-9 נקודות במבחן התלות.
תביעה לגמלת סיעוד
הגשת גמלת הסיעוד נעשית הן באמצעות מילוי טופס מקוון, הן באמצעות שליחת טופס באתר האינטרנט ישירות לפקיד בקישור זה , והן בדרך ישירה על ידי הגשת התביעה ישירות לתיבת הסיעוד בסניף הביטוח הלאומי הקרוב למקום מגורכם.
מי זכאי להגיש את התביעה?
כל מבוטחי קצבאות הזקנה ושאירים, עולים חדשים שאינם מבוטחים בקצבאות אלו ועומדים בתנאי “חוק השבות” ועקרות בית העומדים בתנאים אלו: הגעה לגיל פרישה, מתגוררים בקהילה (ביתם, מוסד סיעודי במחלקות עצמאים ותשושים) לא מקבלים קצבאות מקבילות ממשרד הביטחון (עזרה לסולת מטעמים רפואיים לנכים ולבני משפחות הנופלים), קצבת נפגעי תאונות עבודה וקצת שירותים מיוחדים (שר”ם). נוסף לכך עליהם לעבור את מבחן התלות (ADL) להערכת כשירות רפואית וכן לעמוד במבחן ההכנסה כפי שיפורט בהמשך.
כיצד ניתן להגיש את תביעת גמלת הסיעוד?
התביעה מוגשת למוסד לביטוח לאומי באופן ישיר על ידי מילוי טופס תביעה לגמלת סיעוד או ישירות לפקיד המטפל דרך האתר, ניתן אף להוריד את טופס התביעה בקישור.
לתביעה יש לצרף כל מסמך המעיד על המצב הרפואי של המבוטח לרבות תיק רפואי חתום על ידי רופא או אחות של הקופה, אישורים נלווים על הכנסות, הוצאות קבועות, טופס 106, אישורי רנטה, אישור מגורים במוסד סיעודי ובית אבות כולל אישורי השתתפות עצמית, אישור לביטוח סיעודי פרטי ואישורי אופטרופסות.
יתר על כן יש להגיש אישורי אשפוז (אם אושפזתם במהלך שלושת החודשים שקדמו להגשת התביעה) וכן לצרף כתב ויתור סודיות אותו ניתן למלא באופן מקוון. אם הינכם בני 90 ומעלה תוכלו להגיש את התביעה במסלול המהיר שמבוסס על הבחנה של פסיכוגריאטר או גריאטר.