ייפוי כוח מתמשך לאדם מבוגר

מהו ייפוי כח מתמשך, את מי ניתן למנות לתפקיד מהם תחומי האחריות שינתנו למיופה הכוח? מדוע חשוב, בפרט עבור אנשים מבוגרים, להקדיש מחשבה מעמיקה בנושא? במאמר שלפנינו נדון בחשיבות הרבה של ייפוי כוח מתמשך עבור האדם המבוגר ורווחתו בשלבים המאוחרים של החיים.

ייפוי כוח מתמשך הוא מסמך בעל תוקף משפטי מחייב, המאפשר לאדם בעודו בצלילות דעת, למנות אדם אחד או מספר אנשים, שיהיו אחראים ומוסמכים לקבל עבורו החלטות בנושאים כלכליים, בריאותיים ואישיים במידה ובריאותו תדרדר. ייפוי הכוח המתמשך נועד לתת מענה למצבים עתידיים בהם הממנה לא יכול או לא יהיה כשיר לטפל בעצמו או בעינייניו.

מהם תחומי האחריות של מיופה הכוח?

כאמור, ייפוי כח מתמשך מחולק לשלושה תחומי חיים עיקריים.
התחום הרפואי דן בנושאים הנוגעים לבריאותו של הממנה, ומעניק לממונה סמכות לקבל החלטות הנוגעות לטיפול רפואי.
התחום הכלכלי עוסק ברכוש וכספים, ומקנה לממונה אחריות לעיניו הפיננסים של הממנה.
התחום האישי כולל נושאים כגון רווחה, מגורים, מחייה, וכל נושא אישי אחר הקשור לחייו של הממנה.
ניתן להשאיר למיופה הכוח הנחיות מחייבות לטיפול בנושאים השונים. לדוגמה: אדם מבוגר העורך ייפוי כוח מתמשך, יכול להחליט כי במידה ומצבו הבריאותי ידרדר לכדי סכנת חיים, הוא מבקש שיוענק לו טיפול רפואי תומך בלבד, ללא ביצוע טיפול מאריך חיים או החייאה. במצב כזה, הממונה יהיה חייב לפעול על פי ההנחיה ולא על פי רצונו האישי.

 

את מי כדאי למנות למיופה כוח?

מאחר ומשמעותו כל ייפוי הכוח רבה, על פי רוב אנשים ממנים לתפקיד את הקרובים להם ביותר. רצוי כמובן למנות אך ורק את מי שאתם סומכים עליהם ועל שיקול דעתם. חפשו את אלו שאתם מאמינים שלא ינצלו לרע את הכוח הרב שיופקד בידיהם, ושאתם בוטחים כי יפעלו לטובתכם במידה וידרשו לקבל החלטות קשות עבורכם.
בדרך כלל אנשים בוחרים לתפקיד קרובי משפחה מדרגה ראשונה – ילדים ו/או בני/בנות זוג, אך אין בכך חובה.
ניתן למנות מספר מיופיי כוח במקביל, והם יצטרכו לפעול במשותף. במצב כזה, כדאי להחליט מראש למי תהיה הסמכות להכריע במידה ותתעורר מחלוקת בין המיופים השונים.
בנוסף, ניתן למנות מיופיי כוח שונים בנושאים שונים, למשל: ילד אחד ימונה לטיפול בנושא הכלכלי, בעוד הילד שני ימונה לטפל בנושא הרפואי.
כמו כן, ניתן למנות מיופה כוח משני, למקרה שמיופה הכוח הראשי לא יוכל או לא ירצה לבצע את התפקיד.
לעיתים האנשים הממנים יבקשו להתאים את תחום האחריות לאופי של הממונים, על פי אמונותיהם ואופן קבלת החלטות שלהם. לדוגמה – הילד בעל האופי הנוקשה והמחושב ימונה למיופה כוח בנושא בריאות, כדי שיוכל לפעול בקור רוח ולא מתוך רגשנות במצב של חיים או מוות. או להיפך, דווקא הילד הרגיש ימונה לתפקיד, מאחר ורגישותו תנחה אותו לשיקול דעת נכון במצב מורכב.

 

מתנה לעתיד, עבורנו ועבור אהובינו

חשוב להבין כי עריכת ייפוי כוח מתמשך אינה מעניקה סמכויות וכוח לממנים באופן אוטומטי, ואינה תקפה אלא במצב בו הממנה מאבד את הכושר לטפל בענייניו בעצמו.
אפשר לחשוב על ייפוי כוח מתמשך כמעיין “תעודת ביטוח” – מי נרצה שיטפל בתחומי חיינו השונים אם יגיע היום בו לא נוכל לעשות זאת עבור עצמנו. ייפוי כוח מתמשך זו בעצם לקיחת אחריות שלנו על חיינו, והדרך שלנו לדאוג היום לרווחתנו בעתיד הלא ידוע. מעבר לכך, זו גם מתנה שאנו יכולים להעניק לאהובים שלנו, מאחר ועריכת ייפוי כוח מתמשך מסדירה את חלוקת האחריות באופן שימנע ריבים ומחלוקות בין בני המשפחה, אם ידרשו לכך בעתיד. הכל יהיה ידוע ומוסכם מראש, ונוכל לבטוח שהרצון שלנו יכובד גם אם ביבוא יום בו כבר לא נהיה מסוגלים לדאוג לעצמנו.

 

לבדיקת זכאות חינם - השאירו פרטים:

נגישות

לבדיקת זכאות למימוש זכויות רפואיות

השאירו פרטים ונשוב אליכם בהקדם האפשרי