בילוש, מעקב וחקירות סמויות: כך תיזהרו מחוקרי ביטוח פרטיים

מה הקשר בין חוקרים פרטיים לחולים סיעודיים ומדוע מומלץ לתובעים את חברות הביטוח להיזהר מחוקרי הביטוח הפרטיים?

לכאורה, מדובר בסיפור פשוט – אדם שילם כל חייו בעבור ביטוח סיעודי, לעת זקנה חלה הידרדרות במצבו הבריאותי והוא מתקשה לבצע פעולות יום יומיות. הוא מבין כי מצבו השתנה וכי כעת הוא זקוק לעזרה. הוא מחליט לממש את הביטוח ששילם בעברו כל השנים, ומצפה לזכות בתביעה ולקבל את קצבת הסיעוד שלו. אותו אדם אינו מעלה בדעתו כי ייתכן שחברת הביטוח בולשת אחריו ומעתה יהיה עליו להיזהר מחוקרים פרטיים שחברת הביטוח מפעילה. לא, זו לא סצנה מסרט של ג’יימס בונד- זו המציאות שמפתיעה תובעים רבים אשר אינם מודעים כלל לחקירה הפרטית שמנהלת נגדם חברת הביטוח.

מי עוקב אחרינו ולמה?

נתחיל מהסוף – ביטוח סיעודי הוא עסק כלכלי לכל דבר ועניין, וכמו בכל עסק, מטרת חברת הביטוח היא להגדיל רווחים. חברות הביטוח אינן ששות לשלם ללקוחותיהן התובעים אותן, ועל פי רוב יעשו כל מאמץ בכדי להימנע מתשלום. כאשר מוגשת תביעת סיעוד תנסה חברת הביטוח למצוא דרך לדחות אותה או להתיש את התובעים. במקרים רבים מדובר פשוט במלחמת התשה בירוקרטית: דרישה להגשת טפסים ואישורים, בדיקות, ועדות וסחבת כללית שמתישה אנשים רבים ולעיתים גורמת לתובעים להתייאש בדרך.

מעבר למלחמת התשה שמנוהלת נגד התובעים, ישנן מספר דרכים של חברות הביטוח להצדיק דחיית תביעה, למשל, דחייה על סעיף של אי גילוי מצב רפואי קודם בעת רכישת הפוליסה, או אי הכרה במצבו של התובע כסיעודי עפ”י מבחן התפקוד. וישנה גם דרך נוספת – דחייה בהסתמך על ממצאי חקירה. חברות הביטוח מנסות לעיתים קרובות להוכיח כי התובע אינו סיעודי, וכי מצבו הרפואי אינו מגביל אותו כפי שנטען בתביעה. את ההוכחה לכאורה משיגה חברת הביטוח ע”י הפעלה של חוקרים פרטיים שעוקבים אחרי התובעים ומנסים לתעד כשירות תפקודית וביצוע פעולות.

מחקירות סמויות ועד התחזות. מהן הדרכים והתחבולות המשמשות את החוקרים הפרטיים?

ישנן מספר דרכים המשמשות את החוקרים הפרטיים של חברות הביטוח הסיעודי בניסיון לתעד ולהוכיח לכאורה את המסוגלות התפקודית של התובע. חקירה פרטית עשוייה להתבצע ע”י חוקר סמוי שמנסה לצלם מרחוק את התובע כשזה מטייל ברחוב, זורק את הזבל, סועד בבית קפה או אפילו נמצא בביתו. תיעוד ביצוע פעולה פיזית שלכאורה אינה עולה בקנה אחד עם המגבלה התפקודית עליה הצהיר התובע, עשויה להיות ראייה מספקת עבור חברת הביטוח בכדי לדחות את התביעה, וזאת למרות שמדובר בתיעוד מגמתי ובפעולה אחת שלרוב כלל אינה משקפת את הקושי השוטף.

יתרה על כך, לעיתים קרובות החוקרים הפרטיים יוצרים מגע – הם עשויים להתחזות לשליחים ולבקש מהאדם התובע לגשת לדלת או לרדת למטה כדי לאסוף משלוח. הם עשויים להתחזות לנציגי מוסדות או פשוט לעוברי אורח, ולפתוח בשיחה עם הקשיש בכדי לדובב אותו לומר כי מצבו טוב.

קשישים רבים אינם חושדים בדבר ושמחים לשוחח עם הזר שהתישב לצידם על הספסל בגינה הציבורית או נעמד מאחוריהם בתור לכספומט. הם אינם מעלים על דעתם כי הזר החברותי הוא לאמיתו של דבר חוקר פרטי, וכי השיחה הידידותית היא חלק מחקירה בה הם מוקלטים ומצולמים בתיעוד שישמש את חברת הביטוח כנגדם.

האם הכל מותר בחקירה של חוקר פרטי?

התשובה היא לא. ישנן הגבלות ואיסורים מסוימים בנוגע לחקירות פרטיות. החוקר הפרטי חייב לשמור על כבודו של האדם ועל פרטיותו, ואינו רשאי לגרום לאדם לבצע פעולות שלא היה עושה אחרת. למרבה הצער נושא החקירות הפרטיות של חברות הביטוח הסיעודי נמצא ברובו בתחום האפור, וגם כאן חברות הביטוח פועלות ב’שיטת מצליח’ בכל הנוגע לחוקיות החקירות שלהן.

אם אתם תובעים את חברת הביטוח הסיעודי שלכם, טוב תעשו אם תניחו כי יש מי שעוקב ומנסה לתעד אתכם פועלים באופן שיכשיל את התביעה. זכרו זאת ונהגו בהתאם.

לבדיקת זכאות חינם - השאירו פרטים:

נגישות

לבדיקת זכאות למימוש זכויות רפואיות

השאירו פרטים ונשוב אליכם בהקדם האפשרי