מדריך מקוצר למימוש זכויות קצבת נכות של ביטוח לאומי עקב תאונת עבודה
מהי קצבת נכות עקב תאונת עבודה?
קצבת נכות עקב תאונת עבודה הינה חלק מקצבאות נכות מעבודה של המוסד לביטוח לאומי. קצבאות אלו מהוות מנגנון פיצוי בגין נזקים גופניים או נפשיים שנגרמו לעובדים במסגרת עבודתם. במקרה של קצבה בגין תאונת עבודה, מדובר על פגיעה פתאומית ובלתי צפויה שקרה במסגרת העבודה או בעקבותיה, ואשר גרמה לאיבוד חלקי או מלא של כושר העבודה ויכולת ההשתכרות של העובד.
תנאי הזכאות לקצבת נכות עקב תאונת עבודה
תנאי הזכאות לקצבת נכות מעבודה מתייחסים לזיקה הכרחית בין העבודה לבין התאונה וכן לדרגת המגבלות הרפואיות ושיעור הירידה בכושר העבודה הנובע מהן, כמפורט להלן:
-
- גיל וסטטוס: הקצבה מיועדת לבעלי תושבות ישראלית הרשומים בביטוח לאומי והינם בגיל עבודה, היינו מגיל 18 ועד גיל פרישה – כיום 67 לגברים ו 62-67 לנשים. (לאחר גיל פרישה הנכה זכאי לקיצבת זיקנה בסכום שלא יפחת מקצבת הנכות).
- זיקה למסגרת העבודה: חלק מהותי בזכאות לקצבת נכות מעבודה הינה זיקה לעבודה – בין אם מדובר בתאונה שהתרחשה במהלך העבודה עצמה ובין אם בדרך לעבודה או בחזרה ממנה.
- קביעת אחוזי נכות: זכאות לקצבת נכות מעבודה מותנית בקביעת דרגת נכות רפואית של 20% לפחות בידי ועדה רפואית של ביטוח לאומי. דרגת נכות נמוכה יותר לא תזכה בקצבה חודשית אלא לכל היותר במענק חד-פעמי.
סכומי קצבת נכות עקב תאונת עבודה
קצבת נכות מעבודה אינה מוגדרת כסכום קבוע אלא נגזרת משיעור הנכות ומהכנסת העובד בשלושת החודשים שקדמו לפגיעה, באופן הבא:
– נכות בשיעור של 20% עד 100% מזכה בקצבה חודשית לפי אחוז הנכות.
השיעור המקסימלי (100%) מזכה בדמי פגיעה, הנגזרים מגובה שכרו, כפול 30, עד תקרה חודשית המתעדכנת מעת לעת. דרגות נכות נמוכות יותר מזכות בשיעור היחסי מהקצבה המקסימלית (נכות 50% מזכה ב-50% קצבה וכן הלאה).
– נכות בשיעור של 9%19% אינה מזכה בקצבה חודשית אלא במענק חד-פעמי בגובה 43 סכומי קצבה.
– נכות מתחת ל-9% אינה מזכה בקצבה או מענק.
חשוב: גם אם יש למקבל הקצבה הכנסות נוספות, מעבודה או מכל מקור אחר, הן אינן משפיעות על גובה הקצבה.
מהו התהליך של קבלת זכאות לקצבה / מענק בשל נכות עקב תאונת עבודה?
לצורך קבלת הקצבה יש למלא טופס תביעה לנכות מעבודה הנמצא באתר הביטוח הלאומי. ניתן למלא ולהגיש את הבקשה באופן מקוון או להדפיסה, למלא באופן ידני ולשלוח או להגיש לסניף ביטוח לאומי במקום מגוריך. התביעה כוללת פרטים אישיים, פרטים על מקום העבודה ועל נסיבות התאונה וכיצד היא משפיעה על יכולת העבודה. לבקשה זו יש לצרף כל מסמך רפואי שרלוונטי להוכחת התאונה, כמו דו”ח אשפוז, חוות דעת רופא מומחה, הוכחות על טיפולים וכדומה.
השלב הבא הינו ועדה רפואית מטעם ביטוח לאומי, אשר תקבע את אחוזי הנכות ובהתאם להם – את הזכאות לקצבה או מענק. במידה ותחול בהמשך החמרה במצבכם, ניתן להגיש לביטוח לאומי בקשה להגדלת הקצבה.
טיפים והמלצות
- הקפידו לשמור כל מסמך רפואי שנוגע הן לתאונה ונסיבותיה והן לפגיעה בכושר העבודה שלכם, כמו דו”חות אשפוז, חוות דעת רפואיות, סיכומי טיפול וכדומה.
- היעזרו בנציגי ‘מגן מומחים’ במילוי טופס הבקשה ובהכנה לקראת הוועדה הרפואית. ככל שהטופס והמסמכים הנלווים יהיו מלאים ומדוייקים יותר, וככל שתשובותיכם בוועדה ישקפו את מצבכם לאשורו, כך יגדל הסיכוי שזכויותיכם לא יקופחו.
- אם עברתם יותר מתאונת עבודה אחת, נוכל לייעץ לכם כיצד למקסם את תביעתכם באמצעות צירוף של דרגות הנכות בגין כל אחת מהתאונות, לשם קבלת קצבה גבוהה יותר.
- במידה ויש לכם השגות על קביעות הוועדה הרפואית, זכותכם להגיש ערעור. אנו כאן כדי לסייע לכם בכך.
זכויות והטבות נוספות למקבלי הקצבה
מקבלי קצבת נכות מעבודה עשויים להיות זכאים להנחות והטבות נוספות מטעם גופים ציבוריים שונים, ובהן:
– הקלות בתשלום מיסים
– הנחות בתשלומים שונים כגון ארנונה, מים, חשמל, תחבורה ציבורית ועוד
– הנחות על תרופות, טיפולים וציוד רפואי
– שיקום מקצועי לשם השתלבות מחודשת בשוק העבודה
– הנחות בכניסה לאתרים ומקומות ציבוריים
– פטור מהמתנה בתור
– שימוש בחניית נכים