מדריך מקוצר למימוש זכויות קצבת ניידות של ביטוח לאומי
מהי קצבת ניידות?
קצבת ניידות היא תמיכה כספית הניתנת על ידי הביטוח הלאומי לאנשים המוגבלים פיזית בהתניידותם. הקצבה מיועדת לשפר את יכולתם להגיע ממקום למקום לכל מטרה – בין אם לצורך עבודה, לימודים, טיפולים רפואיים, צרכי היומיום ופעילויות פנאי. הקצבה ניתנת הן לבעלי רכב והן לאלה שאינם מחזיקים ברכב משלהם.
תנאי הזכאות לקצבת ניידות
תנאי הזכאות נגזרים מהגבלות ניידות ומיכולת מוגבלת להשתמש בתחבורה ציבורית או ברכב סטנדרטי, כמפורט להלן:
- גיל וסטטוס: הקצבה מיועדת לבעלי תושבות ישראלית מגיל 3 ועד גיל פרישה (כיום 67 לגברים ו- 62-67 לנשים). במקרים מסויימים תאושר החרגה מגילאים אלו, היינו קבלת הקצבה גם לפני גיל 3 או לאחר גיל פרישה.
- אבחנה רפואית: הקצבה מיועדת לבעלי הגבלות ניידות עקב פגיעה או ליקוי בגפיים התחתונות בהתאם לרשימה ולאחוזי המוגבלות הקבועים בתקנות הביטוח הלאומי ובכפוף לאישור וועדה רפואית.
סוגי התמיכה של קצבת ניידות
קצבת ניידות מזכה בהטבות ותגמולים שונים ובהם:
- קצבת ניידות חודשית: הן לבעלי רכב והן לחסרי רכב, למימון עלויות ההתניידות. גובה הקצבה נגזר מאחוז מגבלת הניידות, גודל הרכב, רמת האבזור הנדרש ויכולת ההשתכרות
- סיוע ברכישת רכב: הלוואות ומענקים לרכישת רכב פרטי רגיל או רכב נכים
- סיוע ברכישת אבזרי ניידות ומתקני הרמה לרכב: הלוואות לצורך רכישה והתקנה של האבזור הנדרש
- שירותים נלווים: לימודי נהיגה, שירותי גרירה לרכב
מהו התהליך של קבלת קצבת ניידות?
לצורך קבלת הקצבה יש למלא טופס בקשה לקצבת ניידות הנמצא באתר הביטוח הלאומי. ניתן למלא ולהגיש את הבקשה באופן מקוון או להדפיסה, למלא באופן ידני ולשלוח או להגיש לסניף ביטוח לאומי במקום מגוריך. התביעה כוללת פרטים אישיים, פרטים על המצב הרפואי, הרכב הקיים או המבוקש ופרטי השתכרות. לבקשה זו יש לצרף מסמכים רפואיים רלוונטיים וכן מסמכים הנוגעים לפרטי הרכב והנוהגים בו. השלב הבא הינו ועדה רפואית מטעם ביטוח לאומי, אשר תקבע את אחוזי מגבלת הניידות. גובה הקצבה ייקבע בהתאם לאחוזי המוגבלות, גודל הרכב וסוג הרכב ו/או סוג האבזור הנדרש והיכולת הכלכלית של המבקש.
טיפים והמלצות
- הקפידו לשמור כל מסמך רפואי שנוגע למגבלת הניידות שלכם, כגון סיכומי מחלה ואישורים רפואיים מעודכנים, וכן תיעוד הנוגע לאמצעי התחבורה שאתם משתמשים בו.
- היעזרו בנציגי ‘מגן מומחים’ במילוי טופס הבקשה ובהכנה לקראת הוועדה הרפואית. ככל שהטופס והמסמכים הנלווים יהיו מלאים ומדוייקים יותר, וככל שתשובותיכם בוועדה ישקפו את מצבכם לאשורו, כך יגדל הסיכוי שזכויותיכם לא יקופחו.
- במצב של כפל זכאות בין קצבת ניידות לקצבת שירותים מיוחדים או קצבת ילד נכה, ייתכן שתצטרכו לבחור באחת מהן. אנו נייעץ לכם מהי הקיצבה הכדאית יותר, או שאתם בתנאים המאפשרים קבלת כפל קצבאות.
- במידה ויש לכם השגות על קביעות הוועדה הרפואית, זכותכם להגיש ערעור. אנו כאן כדי לסייע לכם בכך.
זכויות והטבות נוספות למקבלי הקצבה
מקבלי קצבת נכות מעבודה עשויים להיות זכאים להנחות והטבות נוספות מטעם גופים ציבוריים שונים, ובהן:
– הקלות במיסים ובתשלומים שונים
– הנחות בכניסה לאתרים ומקומות ציבוריים
– פטור מהמתנה בתור
– שימוש בחניית נכים