אנשים מבוגרים, שמצבם התפקודי או המנטלי מתדרדר עד לרמה שאינה מאפשרת להם עוד להיות עצמאיים, זכאים לקבל גמלת סיעוד מהמדינה. הצרה היא שרבים מהם אינם יודעים למי לפנות ואיך להתחיל בתהליך. אנחנו כאן כדי לעשות סדר.
מי זכאי לקבל גמלת סיעוד?
גמלת סיעוד של הביטוח הלאומי היא המנגנון באמצעותו תומכת המדינה באזרחיה המבוגרים שנזקקים לעזרה מרובה וקבועה בניהול חיי היומיום שלהם. כדי לקבל גמלת סיעוד, נדרשים כמה קריטריונים, הנוגעים למצבו הבריאותי והכלכלי של המבקש. קריטריונים אלו כוללים:
- תושבות ישראלית
- לאחר גיל פרישה
- מגורים בבית או בדיור מוגן
- קושי בביצוע עצמאי פעולות היומיום הבסיסיות או צורך בהשגחה קבועה עקב תשישות נפש
- הכנסה חודשית מצטברת שאינה עולה על התקרה הקבועה ב’מבחן ההכנסה’. תקרה זו עומדת נכון לתחילת 2024 על כ-12,000 ש”ח ליחיד וכ-18,000 ש”ח לזוג לזכאות מלאה, וכ-18,000 ש”ח ליחיד / 27,000 לזוג לזכאות חלקית של 50%.
בחישוב ההכנסות נלקחות בחשבון ההכנסות מכל המקורות במצטבר, כולל: הכנסות ברוטו מעבודה כעצמאים או שכירים, הכנסות מפנסיה, הכנסות מנכסים ומרווחים בנקאיים וכדומה.
עם זאת, חלק מהתגמולים והקצבאות, כמו תשלומי ביטוח סיעודי פרטי, תגמולי משרד הבטחון, תגמולים לניצולי שואה, לילדים נכים וכדומה – אינם נכללים בחשבון ההכנסות. כך גם מקוזזות מהחשבון הוצאות דוגמת דמי מזונות, דמי שכירות וכדומה.
מי אינו זכאי לקבל גמלת סיעוד?
מקריטריונים אלו נובע כי גם מי שנמצא במצב סיעודי, אך אינו תושב ישראל, או שעדיין לא הגיע לגיל פרישה – אינו זכאי לגמלת הסיעוד הממשלתית. כך גם לגבי מי שהכנסותיו עולות אף מעבר לתקרה של זכאות חלקית. בנוסף, מי שכבר מקבל גמלה ממשרד הביטחון, או ששוהה במוסד סיעודי שרובו ממומן על ידי המדינה, לא יקבל בנוסף גם גמלת סיעוד.
אלו זכויות מקנה גמלת הסיעוד?
כעיקרון, גמלת הסיעוד נועדה לספק שרותי עזר נגישים לאדם הסיעודי. שרותים אלו כוללים שעות טיפול של עובד ישראלי או זר בבית המבוטח, וכן שרותי עזר נוספים כמו כביסה, לחצן מצוקה והשתתפות בפעילות של מרכזי יום לקשישים. עם זאת, במטרה להתאלם ככל האפשר את הסיוע לצרכי המטופל, ניתן במקרים מסויימים להמיר חלק מהזכאות לשעות טיפול – בקצבה כספית חודשית.
מי הכתובת לפניות בנושא גמלת סיעוד?
כל הנושא של גמלת סיעוד מטופל ומוסדר באמצעות הביטוח הלאומי. באתר המוסד ניתן למצוא מידע מקיף, מחשבונים לבדיקת הזכאות לגמלת סיעוד ולקביעת רמת הגמלה, בחירת סל שרותים ועוד. ניתן להגיש את התביעה לגמלת סיעוד באמצעות הטפסים המקוונים באתר, באמצעות משלוח במייל, בפקס או בדואר, וכן להגיש אותם במוקדי השירות ברחבי הארץ. המוסד לביטוח לאומי אף מפעיל מוקדים מקוונים וטלפוניים לבירורים וקבלת מידע.
האם חברות למימוש זכויות רפואיות יכולות לסייע בהגשת תביעה לגמלת סיעוד?
כאמור, כל נושא גמלת הסיעוד מצוי בתחום אחריותו של המוסד לביטוח לאומי ולא של החברות למימוש זכויות רפואיות. עם זאת, מומלץ מאוד לפנות במקביל גם אל חברות למימוש זכויות רפואיות, כמו מגן מומחים, וזאת משתי סיבות: ראשית, יתכן שלפונה יש גם קצבת ביטוח סיעודי שהוא אינו מודע אליה או אינו יודע כיצד לממש אותה. חברות למימוש זכויות רפואיות יידעו כיצד לקדם את תביעת הביטוח הסיעודי במקביל לתהליך של קבלת הגמלה מהביטוח הלאומי. בנוסף, במקרה שהפונה מקבל גמלת סיעוד על בסיס בדיקת הערכת יכולת שבוצעה לו מטעם הביטוח הלאומי, החברות למימוש זכויות רפואיות יפעלו לקבלת הכרה במצבו הסיעודי על סמך בדיקה זו, ללא בדיקה נוספת מטעם חברת הביטוח.