בקשה לפיצוי כספי בגין מצב סיעודי: תביעה לגמלת סיעוד

כאשר אדם לאחר גיל פרישה מגיע למצב שבו הוא נזקק לעזרה במרבית פעולות היומיום שלו, הוא זכאי להגיש תביעה לגמלת סיעוד. תביעה זו היא למעשה בקשה לפיצוי כספי בגין המצב הסיעודי אליו הגיע, ונועדה לספק לו תמיכה חודשית קבועה באמצעות שעות טיפול, שרותי עזר וקצבה כספית. בכתבה זו נפרט מהם תנאי הזכאות וכיצד לקבל את גמלת הסיעוד.

גמלת סיעוד

מי זכאי לקבל גמלת סיעוד?

מי זכאי לקבל גמלת סיעוד? הזכאות לקבלת גמלת סיעוד מותנית במספר קריטריונים. יש לשים לב כי כל תנאי הזכאות חייבים להתמלא במצטבר, ורק מי שעומד בכולם זכאי לקבל גמלת סיעוד. תנאים אלו כוללים: תושבות ישראלית; לאחר גיל פרישה; הכנסות מצטברות שאינן עולות על התקרה המזכה (כ-12,500 ש”ח ליחיד וכ-18,800 לזוג או לזכאות לגמלה חלקית); תלות במידה רבה בעזרת הזולת עקב ירידה תפקודית או קוגנטיבית; מגורים בבית או בדיור מוגן על חשבון המבקש והיעדר קיצבה ממשלתית ממקורות אחרים. על אף שמדובר ברשימת דרישות מצטברת, הרי שאם נבחן אותה נגלה כי קשישים רבים עשויים להיות זכאים לקבל גמלת סיעוד. זאת לאור העובדה כי לאחר גיל הפרישה, ובעיקר בגילאים מתקדמים, גדלים הסיכויים שהאדם ימצא את עצמו מתמודד עם מגבלות תפקודיות, רפואיות וכלכליות, שעשויות להכניס אותו לקטגוריית הזכאים לגמלת סיעוד.

איך להגיש בקשה לפיצוי כספי בגין מצב סיעודי

בקשה לפיצוי בגין מצב סיעודי יש להגיש באמצעות ‘טופס תביעה לגמלת סיעוד’ (בל/2006), שנמצא באתר ביטוח לאומי. יצויין כי טופס הבקשה לפיצוי כספי בגין מצב סיעודי כולל פרטים רבים, המתייחסים הן למצב הכספי והן למצב הבריאותי והתפקודי של המבקש. בהתחשב בכך שמדובר באוכלוסיה מבוגרת, על פי רוב נדרשת עזרה של אדם קרוב במילוי הטופס. בנוסף, מוקדי התמיכה של ביטוח לאומי יכולים לסייע אף הם בהגשת הטופס. אל הבקשה לפיצוי כספי בגין מצב סיעודי יש לצרף מסמכים רלוונטיים שתומכים בבקשה ובהם: אישורי הכנסה של המבקש ובן/בת זוגו בחודשים האחרונים, מכתב סיכום רפואי חתום על ידי רופא מטפל וכל מסמך רפואי אחר שיכול להעיד על מצבו של המבקש, כמו פירוט מחלות ותרופות, דוחות אשפוז וכדומה. ניתן לצרף גם דוחות של גורמי טיפול נוספים דוגמת פיזיותרפיסטים או עובדים סוציאליים. את הבקשה לפיצוי כספי בגין מצב סיעודי ניתן למלא ולשלוח באופן מקוון, או לחילופין להוריד מהאתר, למלא ידנית ולשלוח במייל או בדואר לסניף ביטוח לאומי הקרוב למקום המגורים של המבקש.

האם גמלת סיעוד יכולה להשתנות או להתבטל?

קבלת גמלת סיעוד תלויה במצבו הסיעודי של האדם, כפי שנקבע על פי “מבחן יכולת”. מבחן זה בודק באיזו מידה יכול הקשיש לבצע באופן עצמאי שש פעולות יום-יום בסיסיות, כמו אכילה, רחצה, הליכה לשירותים וכדומה. כל אחת משש הפעולות הללו מזכה בניקוד בהתאם למידת המוגבלות בביצוע, והניקוד המצטבר הוא שקובע את רמת גמלת הסיעוד בסולם מ-1 עד 6. רמת גמלת הסיעוד מתבטאת במספר שעות הטיפול השבועיות להן זכאי הקשיש וכן באפשרות להמיר את חלקן בקצבה כספית וכן בשרותי עזר נוספים. מאחר שברוב המקרים מצב סיעודי אינו משתפר עם הזמן, על פי רוב גמלת הסיעוד אינה מתבטלת אלא מוסיפה ללוות את האדם עד סוף חייו. יותר מזה – במידה ומצבו הסיעודי מתדרדר, ניתן להגיש בקשה חוזרת ולקבל רמת סיעוד גבוהה יותר, בהתאם למצב הנוכחי.

בקשה לפיצוי כספי בגין מצב סיעודי

אלו עוד מקורות כספיים יכולים לסייע לקשישים סיעודיים?

במקרים רבים יש לקשיש גם פוליסת ביטוח סיעודי שרכש בעבר, וייתכן שאינו מודע לה. מומלץ לבדוק זאת, ואם אכן קיימת פוליסה פעילה – להגיש תביעה לקצבת סיעוד, ובכך להביא להפעלת תמיכה כספית נוספת במקביל לגמלת הסיעוד.

לבדיקת זכאות חינם - השאירו פרטים:

נגישות

לבדיקת זכאות למימוש זכויות רפואיות

השאירו פרטים ונשוב אליכם בהקדם האפשרי