קבלת קצבת סיעוד למאושפזים בבתי אבות

חולה סיעודי הוא מי שסובל מבעיות רפואיות כרוניות (מחלה, ליקוי גופני או ליקוי מנטלי קבועים), המונעות ממנו לבצע פעולות יומיומיות פשוטות באופן עצמאי ולשם עשייתן הוא נזקק להשגחה ועזרה של מטפל צמוד. במרבית המקרים, מי שמגיעים למצב סיעודי הינם קשישים.

התנאים לזכאות לקצבת סיעוד

חוק ביטוח גמלת סיעוד (חוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], תשנ"ה-1995) קובע את תנאי הזכאות לקבלת גמלת סיעוד מהמוסד לביטוח לאומי. ראשית, על המטופל הסיעודי להיות תושב ישראל שהגיע לגיל פרישה, וכי הוא זקוק לעזרתו של אדם אחר כדי לבצע פעולות יומיומיות בתוך ביתו (להתלבש, לאכול, להתקלח, לקום מהמיטה ולהיכנס אליה). בדיקת התלות הזו תבוצע על ידי אחות מוסמכת מטעם המוסד לביטוח לאומי, בבית הקשיש. 

שנית, יש להראות כי המטופל הסיעודי לא מקבל במקביל קצבת שירותים מיוחדים מהמוסד לביטוח לאומי, או קצבת עזרה לזולת מטעם משרד הביטחון. גובה קצבת הסיעוד ייקבע לפי מבחן הכנסות, כאשר כל מדרגת הכנסה מזכה בקצבה בגובה מסוים. במידה ושני בני הזוג סיעודיים, ההכנסה תחושב לפי מצב משפחתי של אדם בודד לכל אחד מבני הזוג. 

מבחן מרכזי נוסף לזכאות לקצבת סיעוד, היא מקום מגוריו של המטופל הסיעודי. ככלל, קצבת סיעוד תינתן למטופל סיעודי שחי בביתו, בדיור מוגן או במחלקה לעצמאים או תשושים במרכז סיעודי כלשהו. אין כך הדבר בנוגע לבתי אבות סיעודיים

התנאים לזכאות לקצבת סיעוד לשוהים בבתי אבות

במידה ומטופל קשיש נקבע כזכאי לקצבת סיעוד מהביטוח הלאומי, הוא יכול לבקש לנצל את שעות הסיעוד בטיפול בבית אבות – דיור מוגן, או בית אבות לתשושים או עצמאיים. זאת, בתנאי וחלק הארי של תשלום לבית אבות ממומנת על ידי המטופל עצמו ולא על ידי גוף ציבורי. 

יחד עם זאת, החוק קובע כי קשיש המתגורר בבית אבות בכל ימות השבוע (כלומר, בית האבות הוא מקום מגוריו העיקרי), לא זכאי לקצבת סיעוד מהביטוח הלאומי. במידה והוא מעוניין לקבל את הקצבה, עליו למלא טופס אישור על מגורים בבית אבות ולהעבירו לביטוח לאומי להמשך בחינה וטיפול בזכאותו. 

בשנת 2013, התקבל פסק דין מפי בית הדין הארצי לעבודה, שמסמל שינוי מגמה בכל הקשור בקצבאות סיעוד של מאושפזים בבית אבות. 

בתיק נדון עניינה של אישה סיעודית שהמוסד לביטוח לאומי החליט לשלול את קצבת הסיעוד לה הייתה זכאית, מכיוון שעברה להתגורר באופן קבוע בבית אבות שנמצא תחת פיקוח של גוף ציבורי (משרד הרווחה). 

האישה טענה כי אין לשלול ממנה את הקצבה מכיוון היא עדיין עומדת בתנאי הזכאות, וזאת לאור העובדה שבית האבות איננו סיעודי כולו. 

האישה טענה כי מבין 3 האגפים הפועלים בבית האבות, היא מתגוררת באגף התמיכה ולא באגף הסיעודי. אגף התמיכה מנותק פיזית מהאגף הסיעודי, אין בו מקום לטיפולים או עמדות טיפול לרופאים ואחיות, וכן לא מתגוררים בו דיירים המוכרים כסיעודיים על פי החוק. כן מתגוררים בו מטופלים הזקוקים לעזרה מסוימת, בחלק מפעולות היומיום (רחצה, אכילה, הלבשה וכדומה). 

בית הדין הארצי לעבודה פסק לטובתה של האישה, וקבע כי היא עדיין עומדת בתנאי הזכאות לקצבה מכיוון שלא כל בית אבות הוא מוסד סיעודי כהגדרתו בחוק. בנוסף, שלילת קצבה קיימת מקשיש שעבר להתגורר בבית אבות חייבת לעבור בדיקה של בית הדין, ולא להישלל אוטומטית. עוד קבע בית הדין כי שלילה שכזו לא עולה בקנה אחד עם רוח החוק, ולכן זוהי מדיניות מחמירה וגורפת מדי שאין לקבלה. 

אתם צריכים את המומחים של חברת "מגן מומחים" 

חברת מגן מודעת למצוקה עימה מתמודדים המבוטחים המבקשים לממש את זכויות הביטוח ומסייעת להם. צוות מקצועי ומנוסה המתמחה במימוש זכויות סיעודיות יכול לעזור גם לכם בהגשת תביעת סיעוד ולממש את הזכויות המגיעות לכם. צוות המומחים מעניק ליווי אישי לכל תביעת ביטוח סיעודי הכולל הכוונה מקצועית והדרכה דרך כל שלבי התביעה עד לקבלת מלוא הזכויות שמגיעות לכם. לפרטים ומידע נוסף צרו קשר דרך הקישור הבא – מגן מומחים

לבדיקת זכאות חינם - השאירו פרטים:

מגן - נלחמים בשבילך

חברת "מגן מומחים" בעלת ניסיון עשיר וידע מקצועי במימוש זכויות סיעודיות והגשת תביעות סיעוד אל מול חברות הביטוח הפרטיות. מעוניינים להגיש תביעה למימוש הביטוח הסיעודי?
צרו איתנו קשר ...

צור קשר
לבדיקת זכאות ללא עלות
השאירו פרטים:
תוכן עניינים:

פרסומים אחרונים

נגישות

לבדיקת זכאות ללא עלות

מגיע לכם לקבל את הטוב ביותר בסיוע צוות המומחים של מגן