מדריך מקוצר למימוש זכויות קצבת נפגעי פעולות איבה של ביטוח לאומי
מהי קצבת נפגעי פעולות איבה?
קצבת נפגעי פעולות איבה ניתנת במסגרת הביטוח הלאומי למי שנפגעו בגופם או בנפשם כתוצאה מביצוע פעילות עויינת נגד מטרות ישראליות או יהודיות, בארץ או בחו”ל. קצבת נפגעי פעולות איבה נועדה לסייע במימון טיפולים רפואיים, שיקום והוצאות מחיה, במקרים בהם הנפגע אינו מסוגל לעבוד ולהתפרנס עקב מצבו.
תנאי הזכאות לקצבת נפגעי פעולות איבה
תנאי הזכאות לקצבת נפגעי פעולות איבה נגזרים ממעמדו האזרחי של המבקש ומנסיבות הפגיעה, כמפורט להלן:
- ססטוס המבקש ומיקום ההתרחשות: הקצבה מיועדת לבעלי אזרחות ישראלית אשר נפגעו מפעולות איבה בארץ ובחו”ל, וכן, במקרים מסוימים, לתושבי חוץ השוהים בארץ כחוק או שנפגעו בחו”ל עקב עבודתם אצל מעסיק ישראלי.
- נסיבות האירוע: קצבת נפגעי פעולות איבה ניתנת למי שנפגעו באופן פיזי, נפשי, או הפכו לנכים. פגיעת איבה יכולה להיות הן מכוחות האויב עצמם והן מפגיעה בשוגג כתוצאה מפעולות שהופנו נגדם. ההכרה בנפגעי פעולות איבה כוללת גם אירועי אלימות על רקע לאומני, בארץ ובחו”ל. התנאי העיקרי הינו שהפגיעה מאושרת על ידי הרשות המאשרת במשרד הביטחון כתוצאה של פעולת איבה.
- זהות הנפגע: על פי רוב, הזכאים לקצבה הינם הנפגעים הישירים, ואולם במקרים מסויימים תינתן קצבת נפגעי פעולות איבה גם לנפגעים עקיפים, כגון אלמנים/אלמנות ויתומים שנותרו בגפם עקב מות הנפגע..
סוגי התמיכה במסגרת קצבת נפגעי פעולות איבה
קצבת נפגעי פעולות איבה עשויה לזכות בהטבות ותגמולים שונים, ובהם:
- תגמולי נכות – קבועים או חד-פעמיים, לנכות בשיעור 10% ומעלה
- החזרים בגין טיפולים – רפואיים, שיקומיים ונפשיים.
- מענקי רכישה – לציוד טיפולי ושיקומי, הלבשה והנעלה, ציוד לבית ועוד.
- סיוע בדיור – בדירה או מסגרת שיקומית.
- השתתפות בהוצאות שוטפות – כגון ביטוחים, הוצאות נסיעה, טלפוניה ועוד.
- החזרים לבני המשפחה – בגין אובדן הכנסות, הוצאות נסיעה ושהיה בבית חולים, כלכלה וכדומה.
כיצד להגיש בקשה לקצבת נפגעי פעולות איבה?
לצורך קבלת הקצבה יש למלא טופס בקשה הנמצא באתר הביטוח הלאומי. ניתן למלא ולהגיש את הבקשה באופן מקוון או להדפיסה, למלא באופן ידני ולשלוח או להגיש לסניף ביטוח לאומי במקום מגוריך. במידה וברצונכם להגיש בקשות עבור תגמולים והחזרים מסוגים שונים, יש למלא טפסים נפרדים ולצרף מסמכים רלוונטיים לכל בקשה. המסמכים אותם צריך לצרף כוללים תיעוד רפואי על הפגיעה, (סיכום טיפולים, חוות דעת רפואיות וכדומה) וכן אישורים מהרשויות המוסמכות (משטרה / צבא / רשות מקומית) על נסיבות האירוע. הטופס והמסמכים הנלווים יועברו לגוף המאשר במשרד הביטחון, שתפקידו לקבוע האם מדובר בפעולת איבה והאם אתם זכאים להכרה בגינו. במידה ותביעתכם אושרה תהיו זכאים לתמיכות בהתאם למצבכם. נפגעים אשר מגישים תביעה לתגמולי נכות יזומנו לוועדה רפואית לצורך קביעת דרגת נכות זמנית או קבועה, בהתאם לחומרת הפגיעה.
טיפים והמלצות
- הקפידו לשמור כל תיעוד הנוגע לפגיעה, נסיבותיה, הנזק שנגרם לכם, טיפולים שעברתם וכדומה.
- היעזרו בנציגי ‘מגן מומחים’ במילוי טופסי הבקשה ובהכנה לקראת הוועדה הרפואית, במידה ותהיה כרוכה בתהליך. ככל שהטופס והמסמכים הנלווים יהיו מלאים ומדוייקים יותר, וככל שתשובותיכם בוועדה ישקפו את מצבכם לאשורו, כך יגדל הסיכוי שזכויותיכם לא יקופחו. בנוסף, אנו נייעץ לכם במקרים בהם עשויות להגיע לכם תוספות שונות לקצבה או הטבות נוספות.
- במידה ויש לכם השגות על קביעות הוועדה הרפואית, זכותכם להגיש ערעור. אנו כאן כדי לסייע לכם בכך.