מדריך מקוצר למימוש זכויות קצבת ילד נכה של ביטוח לאומי
מהי קצבת ילד נכה?
קצבת ילד נכה היא קצבה מטעם הביטוח הלאומי הניתנת למשפחות עם ילדים בעלי לקויות קשות וצרכים מיוחדים. קצבה זו נועדה להקל על העומס הכלכלי הנובע מהעלויות הכרוכות בטיפול, סיעוד ורכישת תרופות וציוד רפואי עבור הילד. מטרת הקצבה הינה לאפשר לילד לגדול בחיק משפחתו או במסגרת שיקומית תחת אורח חיים תקין וסדיר, ולהעניק לו את התנאים להתקדם ולהתפתח באופן מיטבי.
תנאי הזכאות לקצבת ילד נכה
תנאי הזכאות לקצבת ילד נכה הן לדרגת נכותו של הילד והן למידת התלות שלו בזולת, כמפורט להלן:
- גיל וססטוס: הקצבה מיועדת לילדים שהוריהם הינם בעלי תושבות ישראלית הרשומים בביטוח לאומי, והינם בגיל 3 חודשים עד 18 ושלושה חודשים. (לאחר גיל זה הם זכאים לקצבת נכות או קצבת שירותים מיוחדים).
- לקות קשה או טיפולים רפואיים במחלות קשות: קצבת ילד נכה יכולה להינתן עקב ליקויים פיזיים, נפשיים או התפתחותיים, לדוגמה: ספקטרום אוטיסטי, תסמונת דאון, עיכוב התפתחותי ניכר, מחלות ניווניות, ליקויי שמיעה וראייה וכדומה, וכן בגין טיפול רפואיים במחלות ממאירות, מחלות כיליה, השתלות ועוד.
- תלות מרובה בעזרת הזולת: ילד מגיל 3 אשר תלוי בעזרת הזולת באופן חריג במיוחד לגילו בביצוע פעולות היומיום שלו עשוי להיות זכאי לקצבת ילד נכה. במידה והוא כבר מקבל קצבה בגין מחלה או ליקוי, הוא עשוי לקבל תוספת לקצבה בגין התלות בזולת.
סכומי קצבת ילד נכה
סכומי הקצבה מחושבים בהתאם למידת הלקות והתלות בזולת לצורך ביצוע פעולות היומיום, בסולם בן 5 רמות, לפי הפירוט הבא (נכון ל-1.1.2024):
- קצבה בשיעור 50%: קצבה חודשית בסך 1,771 ש”ח.
- קצבה בשיעור 100%: קצבה חודשית בסך 3,479 ש”ח
- קצבה בשיעור 112%: קצבה חודשית בסך 4,099 ש”ח.
- קצבה בשיעור 188%: קצבה חודשית בסך 6,542 ש”ח.
- קצבה בשיעור 235%: קצבה חודשית בסך 8,313 ש”ח.
- לסכומים אלו מתווספת תוספת קצבה במקרים של ילד נכה מונשם, משפחה עם שני ילדים נכים או ילד שבשל מצבו נזקק לשני מטפלים.
- לילדים בעלי יותר מבעיה אחת, תחושב הזכאות לפי הקצבה הגבוהה יותר.
כיצד להגיש בקשה לקצבת ילד נכה?
לצורך קבלת הקצבה יש למלא טופס בקשה הנמצא באתר הביטוח הלאומי. ניתן למלא ולהגיש את הבקשה באופן מקוון או להדפיסה, למלא באופן ידני ולשלוח או להגיש לסניף ביטוח לאומי במקום מגוריך. התביעה כוללת את פרטי הילד ומשפחתו ופרטים על מצבו הרפואי ומידת המוגבלות שלו. לבקשה זו יש לצרף מסמכים רפואיים התומכים בבקשה, כמו אבחנות רפואיות, חוות דעת של גורמי טיפול ושיקום, חוות דעת של המסגרת הלימודית וכדומה.
במקרים מסויימים, במידה והמסמכים מספקים תמונה מלאה, הביטוח הלאומי עשוי להסתפק בהם. ואולם ייתכן כי לא יהיה די בהם והילד יידרש לעמוד גם בבדיקת וועדה רפואית או בודק מטעם הביטוח הלאומי שיגיע לביתו. הבדיקה מתבצעת בנוכחות ההורים ובוחנת רמת תפקודו של הילד ביחס לבני גילו ואת מידת העזרה שהוא נזקק לה בפעולות היומיום שלו ובהן אכילה ושתייה, ניידות בתוך הבית, רחצה, התלבשות ושימוש בשירותים.
טיפים והמלצות
- הקפידו לשמור כל מסמך רפואי שנוגע למצבו הרפואי של הילד ומידת התלות שלו, וכן לתעד את הקשיים בביצוע פעולות היום יום.
- היעזרו בנציגי ‘מגן מומחים’ במילוי טופס הבקשה ובהכנה לקראת הוועדה הרפואית. ככל שהטופס והמסמכים הנלווים יהיו מלאים ומדוייקים יותר, וככל שתשובותיכם בוועדה ישקפו את מצב הילד לאשורו, כך יגדל הסיכוי שזכויותיכם לא יקופחו. בנוסף, אנו נייעץ לכם במקרים בהם עשויה להגיע לכם תוספת לקצבה.
- במידה ויש לכם השגות על קביעות הוועדה הרפואית, זכותכם להגיש ערעור. אנו כאן כדי לסייע לכם בכך.
זכויות והטבות נוספות למקבלי הקצבה
מקבלי קצבת ילד נכה שירותים מיוחדים עשויים להיות זכאים בגינו להנחות והטבות נוספות מטעם גופים ציבוריים שונים, ובהן:
– מעון יום שיקומי
– העסקת עובד זר לטיפול בילד
– הקלות בתשלום מיסים
– הנחות בתשלומים שונים כגון ארנונה, מים, חשמל, תחבורה ציבורית ועוד
– הנחות על תרופות, טיפולים וציוד רפואי ולימודי
– פטור מהמתנה בתור
– שימוש בחניית נכים
– הנחות בכניסה לאתרים ומקומות ציבוריים